2016 Liman Yılı Olacak.

Denizcilik sektöründe önümüzdeki yıl liman yatırımları hız kazanıcak. Çandarlı Limanı'nın alt ve üstyapı ihalesi 2016 yılının ikinci yarısında yapılacak, Filyos Limanı'nda da altyapı işlerinin inşaatına başlanacak. Türkiye, son 10 yılda denizciliğe 4.2 milyar TL'lik yakıt desteği sağladı.

2016 yılında liman yatırımlarının ağırlık kazanacağı sektörde Çandarlı Limanı'nın mendirek harici altyapı ve üst yapısı için YİD yöntemiyle ihaleye çıkılacak, Filyos Limanı'nın altyapı işlerinin inşaatına başlanacak. Avrupa'nın 3'üncü büyük konteyner limanı olması planlanan Asyaport ise 2016 yılında tam kapasite ile çalışacak. 160 milyon dolarlık Mersin Konteyner Limanı Projesi'nin çalışmaları tamamlanacak. Bittiğinde dünyanın 10., Türkiye'nin ise en büyük limanı olacağı belirtilen Çandarlı Limanı, 12 milyon TEU'luk kapasitesi ile 15 bin kişiye istihdam sağlayacak.

Denizcilik sektöründe yeni yatırımlara hız veren Türkiye, son 10 yılda sektöre 4.2 milyar TL'lik yakıt desteği sağladı. 2016 yılında liman yatırımları ağırlık kazanacak. Çandarlı Limanı'nın mendirek harici altyapı ve üst yapısı için YİD yöntemiyle ihaleye çıkılacak, Filyos Limanı'nın altyapı işlerinin inşaatına başlanacak. Avrupa'nın 3'üncü büyük konteynır limanı olması planlanan Asyaport ise 2016 yılında tam kapasite ile çalışacak. 160 milyon dolarlık Mersin Konteyner Limanı Projesi'nin çalışmaları tamamlanacak.

Denizcilik sektöründe taşımacılığın geliştirilmesini hızlandıracak önemli yatırımlara 2016 yılında imza atılması planlanıyor. Çandarlı Limanı'nda aydınlatma ve yükleme-boşaltma vinçleri gibi üst yapı inşaatına yönelik teklif gelmediği için inşaat süreci durmuştu. Önümüzdeki yılın ilk yarısında üst yapı ihalesine yeniden çıkılması öngörülüyor. Tamamlandığında dünyanın en büyük 10'uncu ve Türkiye'nin en büyük limanı olacağı belirtilen Çandarlı Limanı, 12 milyon TEU'luk kapasitesi ile Türkiye'nin yük elleçleme kapasitesini ciddi oranda artıracağı kaydediliyor. Türkiye'yi enerjinin ardından taşımacılıkta da Doğu-Batı hattının en önemli üslerinden biri yapmayı hedefleyen Çandarlı Limanı, 15 bin kişiye istihdam sağlaması planlanıyor.

Akdeniz'de dengeleri değiştirecek

Dünyanın en büyük 10. konteyner limanı olacak şekilde projelendirilen ve Doğu Akdeniz'in aktarma merkezi olması planlanan Çandarlı Limanı'nın temeli 2011'de atıldı. Ulaştırma Bakanlığı Demiryolları Limanlar Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü tarafından üstlenilen limanın dalgakıran bölümünün inşaatını Kolin-Limak 230 milyon lira bedelle üstlendi. Bakanlık, projenin yatırımına paralel limanın demir ve kara yolu bağlantılarının yapımına da başlayacak. İhaleyi kazanan firma, Çandarlı Limanı'nın rıhtım, lojistik alan ve konteyner depolama sahalarını oluşturacak ve limanı 4 yılı yapım için olmak üzere 41 yıllığına kiralayacak. Çandarlı Limanı 3 etap halinde yapılacak ve Limanın ilk etaptaki kapasitesi 4 milyon TEU olacak. Ancak yüzde 100 proje tamamlandığında, 12 milyon TEU ile Türkiye'nin şu anda 6 milyon TEU olan yükleme kapasitesinin 2 katına sahip olacak.

Elleçlemede kapasite % 70 artıyor

Aynı anda 300 metrelik 6 konteyner gemisinin yanaşabileceği Çandarlı Limanı'nın 800 bin metrekarelik depolama sahası olacak ve Türkiye'nin yük elleçleme kapasitesini yüzde 70 artıracak. 40 metre su derinliğine sahip olacak liman, büyük gemilerin yanaşamadığı İzmir Limanı'nın bu eksikliğini tamamlayarak Akdeniz Havzası'nda Pire Limanı'na ciddi rakip olacak. Çandarlı Limanı'na yılda 200 bin tonun üzerinden bin 100 geminin yanaşması bekleniyor.

Filyos Limanı çalışmaları hızlandırıldı

Türkiye'nin en önemli 5 yatırım projesinden biri olan Zonguldak'a bağlı Çaycuma ilçesindeki Filyos Limanı için de çalışmalara başlanıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 2015 yılı yatırım programına alınan 43 yıllık Filyos Limanı'nın 810 milyon liraya mal olacak alt yapısının 2017 yılında tamamlanması hedefleniyor. 1970'den beri Türkiye'nin gündeminde olan Filyos Limanı, Karadeniz'in en önemli aktarma limanlarından biri olarak öngörülüyor. Sadece bir liman değil, etrafında bir endüstri alanı da oluşturulacak olan Filyos Limanı, enerjiden ağır sanayiye, imalat sanayine, lojistik alanlarına varıncaya kadar her şeyi içine alan endüstri ve liman projesi olacak. Filyos Limanı, Çaycuma'nın denizle buluştuğu deltada kurulacak. Yaklaşık 500 metrelik rıhtımı, ana mendireği ve tali mendireği, demiryolu yol bağlantıları olacak.

Asyaport 2016'da tam kapasite ile çalışacak

Tekirdağ'da inşa edilen Avrupa'nın 3'üncü büyük konteynır limanı olması planlanan Asyaport'un, 2016 yılında tam kapasite ile çalışması bekleniyor. Temmuz ayında Asyaport limanına ilk olarak MSC Tokyo adlıkonteyner gemisi yanaşmıştı. Yılda 2.5 milyon konteynırın yüklenip boşaltılacağı Asyaport, 2016 yılında tam kapasite ile çalışacak. Limanın toplam yatırım miktarı ise 450 milyon doları buluyor. Akdeniz ülkeleri arasında en büyük, Avrupa'da ise 3'üncü büyük konteynır yükleme-boşaltma limanı haline gelmesi öngörülen Asyaport, derinliğiyle dev konteynır gemilerinin yanaşacağı bir yer haline gelecek. İstanbul ve Bursa'nın yükünü de hafifletecek.

Petkim Limanı yıl sonunda hizmete girecek

Azerbaycan petrol şirketi SOCAR'ın Aliağa'daki 5.6 milyar dolarlık yeni rafineri, liman ve nafta tesisi yatırımlarının halkası olan Petkim Konteyner Limanı'nın bu yılın eylül ayında hizmete girmesi planlanıyor. Liman yıllık 1.5 milyon TEU kapasiteye sahip olacak. Yatırım maliyeti 300 milyon doları bulan liman, Alsancak Limanı'ndan yüzde 50 daha büyük bir kapasiteye sahip olacak.

Yarımca Limanı 800 kişiye istihdam sağlayacak

Dubai Şeyhi El Maktum'a ait DP World Yarımca konteynır limanı tamamlandığında 1.3 milyon TEU'luk kapasiteye ulaşacak. 871 milyon liralık yatırımla yapılacak liman, dünyadaki en büyük konteyner gemilerine hizmet verme kapasitesi olan Super-Post Panamax konteyner vinçleri ile donatılacak. DP World Yarımca, 650 doğrudan ve 800'den fazla dolaylı istihdam yaratacak.

Dubai Ports Authority (Dubai Liman İşletmesi) Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait bir kuruluş. Dubai'de Port Rashid Limanı'nın yanı sıra, dünyanın en büyük yapay limanı olan Dubai Jebel Ali Limanı'nı da işletiyor. Yarımca'daki işletme, 6 kıtada 65'ten fazla terminali işleten ve dünyanın üçüncü büyük konteyner terminal operatörü olan DP World'un alt kuruluşu.

DP World, Yarımca inşaatın başlamasını takiben iki sene içerisinde faaliyete geçecek.

Mersin uluslararası limanı 160 milyon dolarlık proje

Yatırımlar arasında bulunan Mersin Konteyner Limanı Projesi'nin çalışmalarının da tamamlanması planlanıyor. Mersin Konteyner limanı projesi ile birlikte demiryolu bağlantılarının geliştirilerek standart ve kapasite yükseltilmesi halinde kara köprüsü oluşturulacak. Akfen Holding tarafından kurulan Mersin Uluslararası Limanı (MIP), projeyi hayata geçirecek. Proje tamamlandığında 400 metrelik dünyanın en büyük konteyner gemilerini ağırlayabilecek altyapıya ulaşacak.

Her yıl yaklaşık 5 bin geminin yanaştığı ve toplam elleçlenen yük bazında ise Türkiye'nin en büyük limanı, 1.8 milyon TEU olan konteyner elleçleme kapasitesini 2.6 milyon TEU'ya taşımayı hedefliyor. 160 milyon dolarlık proje tamamlandığında dünyanın en büyük konteyner gemileri olan 400 metre uzunluğunda ve 16 metre drafta sahip gemilerin limana uğraması için gereken derinlik ve draft zorunluluklarını sağlamış olacak.

Marmara'ya Ro-Ro terminalleri kurulacak

Marmara Bölgesi'nde otoport ve Ro-Ro terminalleri kurulması amacıyla mevcut tesisler dikkate alınarak yer tespiti ve fizibilite etüdü yapılacak. Liman yapım kararlarında ve uygulamada kurumların koordineli çalışması, kıyı yapılarının planlamasında bütüncül bakış açısı getirilmesi ve böylece gerekli yatırımların zamanında yapılıp, işletmede etkinliğin sağlanması için Liman Yönetim Modeli belirlenecek. Türkiye'de 180 uluslararası 53 yat limanı var Türkiye'de 180 adet uluslararası liman, 53 adet yat limanı, 73 adet tersane, bin 489 adetlik (30,4 Milyon DWT) deniz filosu, 384 adet de balıkçı barınağı bulunuyor.

Türkiye'de 134 denizcilik eğitimi veren kurum/kuruluşu, 179 bin 828 kayıtlı gemi adamı yer alıyor. Ayrıca dış ticaret taşımalarında yüzde 80 denizyolu payı, 385 milyon ton toplam yük elleçlemesi bulunuyor.

DÜNYA

Editör: TE Bilişim