1 milyar liralık yatırımla üç büyük liman geliyor 
 
 
Hazine verilerine göre, 1 Ağustos-31 Aralık 2009 tarihleri arasında düzenlenen 'Büyük Proje' statüsündeki teşvik belgelerinin değeri 4,4 milyar lira.

Küresel krizin etkilerinden sıyrılmaya çalışan Türkiye, geçen yıl çıkarılan teşvik paketinin semerelerini toplamaya başladı. Dev firmalar yeni fabrika kurmak için sıraya girerken geçen ay üç liman yatırımı için Hazine'ye başvuru yapıldı. Tekirdağ, İskenderun ve Mersin'e inşa edilecek limanların toplam yatırım tutarı 1 milyar lirayı buluyor.
 
 
 
Küresel krizden sıyrılmaya çalışan Türkiye, yerli ve yabancı yatırımcının gözdesi olmaya devam ediyor. Beş ay önce yürürlüğe giren yeni teşvik paketinin ardından iş dünyası fabrika kurmak için harekete geçti. Geçen ay toplamda 1 milyar liranın üzerinde üç liman yatırımı için Hazine'nin kapısı çalındı. Asya Port Liman İşletmeleri firması Tekirdağ'a 553,1 milyon TL'lik liman inşa ederken, 400 kişiye de istihdam sağlayacak. Nursan Denizcilik Liman ve Gemi İşletmeciliği AŞ ise İskenderun'a 264,2 milyon liralık liman inşa edecek. Yine Mersin'de 250 milyon değerinde liman yatırımı yapılacak. Yatırımlar için ilk kazma bu yıl içerisinde vurulacak.

Hem yerli hem de yabancı yatırımcının Türkiye'yi üretim üssü olarak gördüğüne dikkat çeken Hazine yetkilileri, üç yeni limanın faaliyete geçirilmesinin otomotiv, demir-çelik ve petro-kimya gibi büyük ölçekli yatırımları da beraberinde getireceğini söyledi. Hazine Müsteşarlığı'nın verilerine göre 1 Ağustos-31 Aralık 2009 tarihleri arasında düzenlenen 'Büyük Proje' statüsündeki teşvik belgelerinin değeri 4 milyar 462 milyon lira. Büyük proje statüsünde yatırım yapacak firmalar arasında Arçelik, Neutec İlaç, Vestel, Areva, Tofaş ve Bosch gibi Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen firmaları yer alıyor.

Teşvik kapsamındaki iller, sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyeleri dikkate alınarak dört gruba ayrıldı. Yatırımların destek unsurlarından yararlanabilmesi için asgari sabit yatırım tutarı; Ankara, İstanbul ve İzmir'in de içinde bulunduğu 1. bölge ile içinde Adana ve Antalya'nın yer aldığı 2. bölgede 1 milyon lira, 3. ve 4. bölgelerde ise 500 bin lira. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan teşviklere göre yatırım ve istihdama destek sağlanıyor. Bölgesel ve gelişmişliğe göre girişimcilere vergi indirimi, SSK priminin işveren hissesinin Hazine tarafından karşılanması, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, KDV istisnası ve Gümrük Vergisi muafiyeti sağlanıyor.

Yeni teşvik sistemi sektörel kümelenmeyi destekliyor. 'Büyük proje yatırımları', 'Bölgesel ve sektörel teşvik sistemi' ve 'Genel teşvik sistemi' olmak üzere üç gruba ayrılıyor. Pakete göre tekstil sektörüne ilave taşınma desteği sağlanıyor. Tekstil, konfeksiyon ve hazır giyim ile deri ve deri mamulleri sektörlerinde faaliyette bulunan, asgari 50 kişilik istihdam sağlayan ve 2010 yılı sonuna kadar 3. ve 4. bölgelere taşınan tesisler 5 yıl süreyle Kurumlar Vergisi'ni yüzde 20 yerine yüzde 5 oranında ödeyecek. Yine beş yıl süreyle SSK işveren primi desteği sağlanacak. Bu bölgelere taşınacak olanların nakliye giderleri de Hazine tarafından karşılanacak. 81 ilin tamamı farklı oranlarda teşvik desteğinden yararlanıyor. İndirimli Kurumlar Vergisi oranlarından faydalanma süresi, bölgelere ve yatırım büyüklüğüne göre değişiyor. Az gelişmiş bölgelere yatırım yapanlar, daha uzun süreyle bu imkandan istifade edebilecek. Yine aynı bölgeye yatırım yapanların SSK primi, işveren hissesinin tamamı 7 yıl süreyle Hazine tarafından karşılanırken, kullanılacak kredi faizinin beş puanlık kısmını devlet ödüyor
 

Editör: TE Bilişim