Tarihçi yazar Talha Uğurluel, kokartlı rehberlere yönelik düzenlenen eğitimde, Osmanlı tarihinin kötülendiğini ileri sürerek, "Bakanlık bu işe el atmalı. Yeni yetişecek rehberleri Osmanlı tarihini kötüleyen bir ekip eğitiyor" dedi.

Talha Uğurluel, Bursa temaslarında kokartlı rehber olacak gençlerle tesadüfen karşılaştı. Gençlerin itirafları ünlü tarihçiyi çok üzdü. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin davetlisi olarak katıldığı Endülüs konferansında bu durumu izleyenleriyle paylaşan Talha Uğurluel, rehber kokartı verme işinin bir an önce elden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi. Çok üzüldüğünü anlatan Uğurluel, "Taşeron firmaların yaptığı rehber kokartı verme işi bir an önce elden geçirilmeli. Çünkü gezilerde gençlere eğitim veren rehberler onlara tarihlerini kötülüyor. Süleymaniye Camii’ni gezerken, eğitimci, rehber olacak gençlere, ’Osmanlı’nın ilim ve sanatla alakası’ yok demiş. Aynı şekilde Topkapı Sarayı’nda harem dairesini gezdirirken ise, ’Bunların işi gücü karı kız’ diye zırvalamış. Bunu bana gruptaki gençler anlattı, çok üzüldüm” diye konuştu.

Uğurluel, "Kayhan Hamamı’nın içinde restoranda yemek yiyoruz. Karşımızda genç arkadaşlar oturmuş, boyunlarında askıları var. Merak edip, kim olduklarını sordum. ’Biz kokart alacağız. 36 günlük Türkiye turu yapıyoruz’ dediler. Ben de kokartlı rehberim, aynı turu ben de yaptım. 36 gün Türkiye’yi geziyorsunuz, sonra kokart alıp insanları siz gezdiriyorsunuz. Özellikle yabancıları gezdiriyorsunuz. Bu kokartlı almak için dil bilmek lazım. İlk 2 gün İstanbul’u gezmişler, üçüncü gün ise Bursa İznik’e gelmişler. İstanbul’u sordum, duyduklarım şoke etti. Bakanlık bu işle ilgilenmeli. Belge alacak kişilerin başlarındaki rehber Süleymaniye’yi gezdirirken demiş ki, ’Osmanlı’nın ilim ve sanatla alakası yoktur’. Bunu bana Bursa’da rehber adayları söyledi. Bunu soran rehber hocaya soruyorum, ’O Süleymaniye nasıl yapıldı? Okuyarak üfleyerek mi oldu?’. Bu nasıl bir kafa yapısıdır? Bu taşeron kimdir? Bu rehber kimdir? Rehber adayları entel dantel çocuklar, bana bunları anlattılar. Bursa’da İznik’e gitmişler, Ayasofya ve Yeşil Cami’yi gezmişler. İznik bundan ibaretmiş gibi, Bursa’ya gelmişler, Ulucami’de 15 dakika dolaştırılmışlar. Daha sonra Yeşil Cami’yi ziyaret etmişler. Koskoca Bursa sadece Ulucamii ve Yeşil’den mi ibaret? Kültür Turizm Bakanlığı bu işe el atmalı ve denetlemeli” şeklinde konuştu.
Kaynak: iha