İstanbullu sanatseverleri 200 yıl öncesindeki seyyahların dünyası ile buluşturan Pitoresk İstanbul sergisi Deniz Müzesi’nde açıldı. Sanatseverler, 19. Yüzyılın seyyah ressamlarından Melling, Schranz, Allom, Bartlett, Lewis ve ressam Ayvazovski'nin İstanbul'u anlatan tabloları, 'Dijital seyahatnameler' animasyonlarla izleme şansı buluyor.

'Pitoresk İstanbul' adlı sergi, Beşiktaş'ta bulunan İstanbul Deniz Müzesi’nde açıldı. Dijital sergi hakkında bilgi veren serginin Art Direktörü İbrahim Yılgaz, animasyonlarla tabloları canlandırdıklarını ifade etti. Yılgaz, “Sergimiz 200 yıl öncesine dayanan altı tane ressamın İstanbul ile ilgili resmettiği granülleri içeriyor. İçerisinden bizim de yaptığımız farklı olarak projeyi, dev perdelere yansıtıp sanatı başka bir yöne çevrildik. Daha etkili ve şehrin içine tabloların eşliğinde sokabilmeyi amaçlayan bir çalışma. Sergimizde 200 yıl öncesinde gerçekten İstanbul'da neler varmış, neler değişmiş, ön plana neleri koymuşlar, onlar için o zaman önemli olan figürler nelermiş, bugün hala var mı gibi soruların cevabını görebiliyorsunuz. Bunun üzerine bizim yaptığımız, animasyonlar var. Tabloları canlandırıyoruz. Biz öyle isimlendirdik. Yaklaşık 35-40 dakikalık bir gösteri. 22 Mayıs'a kadar sürecek.” şeklinde konuştu.

Sergi için dijital restoratör ve animatörler bir yılı aşkın zamandır hazırlık yaptı. Sergi, eserlerin yakından incelenmesi ve tablolardaki detayların vurgulanması amacını taşıyor. İngilizce ve Arapça altyazılarla desteklenen sergi, İstanbul ziyaretçilerine 200 yıllık bir zaman öncesini yaşatmayı amaçlıyor. İstanbul Deniz Müzesi Barbaros Salonu’nda başlayan serginin gezilen bölümlerinde, her sanatçı için ayrı bölümler bulunuyor. 22 Mayıs'a kadar sürecek olan serginin giriş fiyatları 8 ila 25 TL arasında değişiyor.
Cihan
Kaynak: cha