Antik dönemden günümüze kadar tüm uygarlıkları içinde barından gladyatörler ve aşkın kenti Muğla’nın Yatağan ilçesindeki UNESCO Dünya mirası geçici listesinde yer alan Stratonikeia antik kentinde piyano ve devlet sanatçısı İdil Biret konser verdi. 3 bin yıllık bir geçmişe sahip antik kentin antik tiyatrosunun 8 bin kişilik oturma bölümü restore edilirken, konseri yaklaşık 10 bin kişi izledi. Konser için antik kente akın eden ve oturacak yer bulamayan vatandaşlar antik kentin tarihi mermerlerinin üzerinde ve yerde oturarak konseri izlediler.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Yatağan Belediyesince düzenlenen konserde, Şef Münir Akalın yönetiminde piyano sanatçısı İdil Biret ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Orkestrası sahne aldı. Devlet sanatçısı İdil Biret, bir buçuk saat sahnede kalırken Mozart’ın eserlerini seslendirdi. Bodrum, Marmaris ve Fethiye gibi ilçelerde tatillerini geçiren yerli turistlerin büyük ilgi gösterdiği konsere toplumun her kesiminden izleyici katıldı.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, “Stratonikeia yüzyıllar sonra bu kadar bir kitleyle bir araya geldi. Buna vesile olan çok değerli devlet sanatçımız, gururumuz İdil hanıma çok teşekkür ediyorum. Kendisi Aspendos’ta ilk konseri veren ve daha sonra Aspendos çok değişik konserlere ev sahipliği yaptı. Stratonikeia’da da kendisi ilk konseri ve bundan sonra da burası sanata kucak açan yuva olacak” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün İdil Biret’e katılımı nedeniyle plaket verirken, Stratonikeia antik kenti kazı başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt piyano sanatçısı İdil Biret’e özel dizayn edilmiş siyah kalem çalışması ve antik döneme ait sikke görünümlü İdil Biret resminin yer aldığı hediyeyi verdi.

Konser sonrası görüşlerini aktaran vatandaşlar, “Bence bu gece Muğla’da bir rönasans yaşandı. Bu bir rönasans başlangıcıdır artık geri dönüşü olmayan. Muğla’mızı daha ileri götürecek bir başlangıca tanıklık ettik, tarihe tanıklık ettik bu gece. Binlerce insan gibi burada olmaktan çok büyük keyif aldık. Umuyoruz ki bunun arkası gelecektir. Sanatla toplum dönüşecektir. Daha iyi günler bizi bekliyor diye düşünüyorum” dedi.
Kaynak: iha