Konya’nın Beyşehir ilçesinde geçimini balıkçılıkla sağlayan avcılar, yaklaşık 1,5 aylık ara sonrasında göl açıklarında yeniden ava çıkmaya başladı.

Aşırı soğuklar nedeniyle yüzeyinin buzla kaplanması sonucu yılbaşının ilk günlerinden bu yana Beyşehir Gölü’nde av mesaisi yapamayan balıkçılar, kıyılardaki donun çözülmeye yüz tutması üzerine buzları kırarak mesai yapmaya başladı.

Göle sahili bulunan ilçeye bağlı Çiftlik Mahallesi’nin Muhtarı Mehmet Erdoğan, yaptığı açıklamada, kendisinin de aynı zamanda balıkçılık yaptığını hatırlatarak, bu yıl gölün donmasıyla birlikte avlanmaya kapanması üzerine meslektaşları gibi yaklaşık 45 gündür av faaliyetlerine ara verdiklerini söyledi. Hava sıcaklıklarının artması ve güneşin yüzünü göstermesiyle beraber gölün açıklarındaki donun çözüldüğünü, kıyı kesimlerinin ise halen 10-15 santim arasında değişen kalınlığa sahip buzlarla kaplı olduğunu belirten Erdoğan, “Buz kalınlığının biraz incelmesi sonrasında balıkçılar olarak motor gücünden istifade etmek suretiyle üzerine çıkıp buzları kırarak iki teknenin yan yana geçebileceği bir yol açarak, ağlarımızı açıklara sermeye başladık” dedi.

Göl kıyılarında bazı avcılar için uzun bir aranın ardından av mesaisinin yeniden başladığını belirterek, “Balıkçılarımız limandan açık alana doğru 500 metre uzunluğunda açtığı bu yol üzerinden göle çıkarak ağ sermeye başladı. Beyşehir merkezdeki meslektaşlarımız ile yakın mahalle olan Çiftlik kıyılarında halihazırda ava çıkılmaya başlandı. Ancak, göle sahili olan daha birçok yerleşim merkezinde hala göl buzların erimemesi nedeniyle ava kapalı durumda bulunuyor. 45 gün aradan sonra göl sularıyla tekrar buluşan avcılarımızın avladığı balığın durumu ise bugün netlik kazanacak. İnşallah, bu uzun ayrılığın ardından balıkçılarımızın umudu olan bol balık beklentisi gerçekleşir ve ağlarımızla çok miktarda balık buluşur” diye konuştu.
Kaynak: iha