Konya’nın Seydişehir ilçesinde bulunan Ketirağılları bölgesinde başlatılan termal kuyu çalışmaları devam ediyor.
Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, basın mensuplarıyla birlikte Ketirağılları bölgesinde başlatılan termal kuyu çalışmalarını inceledi. Seydişehir Belediyesi olarak daha önceki yıllarda Ketirağılları bölgesinde jeotermal çalışmalar yapılması konusunda ruhsat alındığını hatırlatan Başkan Tutal, 118 metrelik bir kuyunun açıldığını bu kuyuda 43 derecelik suyun bulunduğunu ancak kuyunun mekanik temizliği yapılmadığı için işletmeye açılacak boyutta olmadığını kaydetti. Seydişehir Belediyesi olarak yeniden jeotermal kuyu açma çalışmalarını başlattıklarını kaydeden Başkan Tutal, “Biz şu an ikinci kuyumuzu açıyoruz. Önce 968 metrelik ilk kuyumuzu açtık. 40 derece civarında sıcaklığı var. O kuyumuzun mekanik temizliği yapıldığı zaman suyun ısı derecesinin artmasını bekliyoruz. Jeoteknik, jeofizik çalışmalarını yaptırdık. En önemli noktalarımızdan birisi burasıydı. İkinci kuyumuza da başladık. Şu an 30 metre civarında bir seviyede kuyumuz, burada yaptığımız etüt çalışmalarımızda 400 metre derinlikte 50 derecenin üzerinde su olduğu sonucuna ulaştık. En az 400 metreye inilecek inşallah” dedi.
“Belediyemizin termal seracılık veya termal otelcilik noktasında gayri menkulu yoktu”
Seydişehir Belediyesi olarak jeotermal çalışmalar konusunda geç kalındığını belirten Başkan Tutal, “Seydişehir Belediyesi olarak biraz geç kaldığımız kanaatindeyim. Fakat belediyemizin termal seracılık veya termal otelcilik yapma noktasında herhangi bir gayrimenkulü yoktu. Karşı bölgede Çal Tepesi bölgesinde 365 bin metrekarelik bir meramız vardı. Merayı dönüştürme çalışmalarımızı geldiğimiz günden itibaren takip ettik. Şu an o bölgenin 50 bin metrekaresi TOKİ’ye ayrılmak suretiyle 315 bin metrekare güneyde cephesi olan bölümünü satın aldık. Belediyemizin gayrimenkulleri arasına girmiş bulunuyor. Bu kuyumuzda inşallah istediğimiz sonuca ulaşacağız. 50 derece ve üzerine çıkan ısıdaki suyu yakalayabilirsek bir taraftan termal sera, diğer taraftan termal otelcilik noktasında çalışmalarımız başlayacak. Bu konu ile ilgili bahar döneminde inşaat çalışmalarını başlatmayı düşünüyoruz” diye konuştu.
“Termal otel ve termal seracılık noktasında bekleyen yatırımcılarımız var”
Termal otelcilik ve termal seracılık noktasında bekleyen yatırımcılar olduğunu ifade eden Başkan Tutal, “Özellikle açılan kuyularımızda 50 derecenin üzerinde su bulabilirsek, termal seracılıkta bekleyen daha çok yatırımcılarımız var, hepsiyle görüşüyoruz. İnşallah su kuyularımızdan beklenen sıcaklığa eriştiğimizde yatırımcılarımızla görüşeceğiz” ifadelerini kullandı.
Açılan termal kuyular ve jeotermal çalışmalar hakkında bilgi veren İG Su Jeotermal Firma Yetkilisi Ahmet Gündoğdu ise, “Seydişehir jeotermal bölgesi olarak potansiyeli çok kuvvetli. Debileri yüksek bir saha, yalnız bu güne kadar yapılan çalışmalarda tamamen soğuk su tekniği ile açılan kuyular tedbirsiz açılmış. Dolayısı ile yapılacak işletmelerde bu kuyulara bağlı olduğu için kuyuların verimli olması gerekir. Bizim bu bölgede açtığımız ilk kuyu 968 metre derinliğinde verimli bir kuyu. İkinci kuyumuza da başladık Allah’ın izniyle. Potansiyeli çok güzel bir bölge, seracılık noktasında çok güzel. Bu bölgede biz çok güzel bir potansiyel görüyoruz. Bu bölgemizde Başkanımız ile birlikte inşallah güzel sonuçlar alacağız” diye konuştu.
Kaynak: iha