Kırıkkale Üniversitesi tarafından organize edilen, 16 farklı ülkeden 230 akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilen 2. Uluslararası Ortadoğu Sempozyumu kapanış konuşması ile sona erdi.
Akademik Perspektif Enstitüsü Başkanı Dr. Oğuzhan Yanarışık’da sempozyum kapsamında bir sunum gerçekleştirdi. “11 Eylül Sonrası Düzende Ana Akım Batı Medyasının Ortadoğu’ya Bakışındaki Şaşılık” başlıklı konuşmasında Dr. Yanarışık, Batı medyasına gittikçe hâkim olan problemli yaklaşımı değerlendirdi.
Konuyu tarihi bir perspektiften ele alarak 11 Eylül terör saldırıları ve Arap halk ayaklanmaları sonrasında durumun Batı ülkelerindeki medya söylemi açısında daha da kötüleştiğini ifade eden Dr. Yanarışık, Ana akım Batı medyasının sürekli negatif olaylara odaklanma, bölge insanına tepeden bakan bir üslup kullanma, samimiyetsiz ve çifte standartlı bir yaklaşım benimseme, gazetecilikle aktivizmi birbirine karıştırma, çarpıtma ve hatta yalan söyleme yöntemlerine başvurmasını eleştirdi.
Arap Baharı’nın ilk aşamasında ‘kaygı’ ve ‘ümit’ temaları arasında gelgitler yaşayan Batı medyası, özellikle Mısır’da gerçekleşen askeri darbe, Suriye’de meydana gelen büyük yıkım ve göç dalgasının ardından medya etik kurallarını ayaklar altına almaya başladığını belirten Dr. Oğuzhan Yanarışık, "Oryantalist önyargılarla bezenmiş ve bölge gerçeklerini yansıtmaktan uzak haberler Batı medyasındaki baskın söylemi oluşturdu.” dedi.
BİLGİ ÇARPITMASINDAN KURTULMAK ÇOK ZOR
Ortadoğu hakkındaki çarpık bilgilendirme neticesinde ortaya çıkan yönlendirilmiş cehalettir diyen Yanarışık, "Batı toplumlarında sürekli farklı seviyelerde seyreden ve son dönemde zirve yapmış gözüken İslamofobi ve yabancı/göçmen düşmanlığı gibi hastalıkların arkasında yatan en temel faktörlerin başında geliyor. Ortalama bir Batılının bu kasıtlı yanlış bilgilendirme bombardımanının etkilerinden kurtulabilmesi oldukça zor. Ortadoğu hakkında önyargılı yaklaşımlardan uzak durmak isteyen Batılılarda bile, Ortadoğu hakkında seyrettiği, okuduğu veya dinlediği pek çok olumsuz yayının izlerini görmek mümkün.” şeklinde konuştu.
DURUM BATI AÇISINDAN KAYGI VERİCİ
Bu durum sanıldığının aksine, aslında sadece Ortadoğu için değil, Batının kendisi için de büyük bir problem teşkil ettiğini ifade eden Dr. Oğuzhan Yanarışık, "Yanlış ve kasıtlı olarak çarpıtılmış bilgiler ile donanan aktörlerden doğru politikaların çıkması pek mümkün olmuyor. Batının yerel ve küresel ölçekte son dönemde içinden bir türlü çıkamadığı krizler, bu konuda önemli uyarılar veriyor.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: iha