Yukarıda ki başlık Kaptan Ali İbrahim Kontaytekin in yazdığı kitabının adı. Kitabı büyük bir merak ve hızla  okudum.  Bu kitap da tecrübenin yaşama volta edilip boşunun alınmasından sonra bir kitap güzelliğinde okuyuculara VAKALARLA örneklendirilip sunulm

Yukarıda ki başlık Kaptan Ali İbrahim Kontaytekin in yazdığı kitabının adı. Kitabı büyük bir merak ve hızla  okudum.
 
Bu kitap da tecrübenin yaşama volta edilip boşunun alınmasından sonra bir kitap güzelliğinde okuyuculara VAKALARLA örneklendirilip sunulması gerçekten faydalı bir çalişma ortaya çıkarmiş.
 
Bütün denizcilik okullarına , denizcilik şirketlerine dağıtılması, gemilerde ve gemiye atanma öncesi eğitimlerde okutulup faydalanılması gereken bir kitap. Tam bir “ kayıp ve hasarları azaltma ve önleme” kılavuzu..

Yaşanmışlıklar çok güzel hikaye edilmiş. Bu öykülerin anlatımına  resimlerle destek verilirken kitabın  sonunda ünlü bir  sanatçının karikatürü ile makina ve gemi manevra kazalarının nedenleri ve  önlemleri anlatılmış. Bu  seyir defteri inşallah  denizci kardeşlerimizin bundan sonra ki seyirlerinde ve deniz yaşamlarında emniyet kılavuzlarından biri olur.
 
Bu güzel çalışma  tek bir kişinin yaşamını veya yaralanmasını, bir gemi ya da bir yük hasarını veya tek bir çevre kirliliğini dahi önlese misyonunu yerine getirmiş olacaktır ki çok daha fazlasına yardımcı olacağından kendi tecrübelerime dayanarak ve çok iddialı söylüyorum hiç şüphem yok..
 
Bu değerli kitapdan bir kaç alıntı yapmak istiyorum; Mesela Makine kazalarının ANA nedenleri karikatürlerle de anlatıldığı şekilde ;
 
1-TORKUNA GÖRE SIKIŞTIRILMAMIŞ CİVATALAR
2-UYGUN KALİBRE EDİLMEMİŞ GÖSTERGE VE ALETLER
3-INSTRUCTION VE MANUAL KİTAPLARA UYULMAMASI
4-YATAKLARIN HATALI MONTE EDİLMESİ
5-ALARM VE EMNİYET SİSTEMLERİNİN DEVREDEN ÇIKARILMASI
6-FİLTRELERDE ÜSTÜPÜ VE BEZ GİBİ KULLANIM MADDELERİ UNUTULMASI
7-YÜKSEK GÜÇ BİNEN KULLANILMIŞ VE YORGUN PARÇALARIN TEKRAR KULLANILMASI
8-MAKİNE PARÇALARININ HATALI TAMİRİ
9-YAĞ ANALİZLERİ SONUÇLARININ GÖZ ARDI EDİLMESİ,

olarak belirtilmiş. 
 
Bu ana nedenler Norwegian Hull Club araştırmalarının sonucu ve yazar tarafından kitabına kaynağı belirtilerek aktarılan bilgiler olup uzun yıllara dayalı istatistiki çalışmaların sonucudur. Yani yaşanmışlıkların önümüze koyduğu gerçeklerdir. Tartışılacak yanı yoktur. Sadece bu yaşanmış kazaları önleme adına gereği yerine getirilmelidir..Önce can sonra da mal güvenliği için.
 
Karaya oturmadan , personel yaralanmalarına , elim ölüm olaylarından , deniz kirliliğine kadar dünyanın çeşitli  limanların da yaşanmış bu vakaları ve bu olayların bir daha yaşanmaması için neler yapılması gerektiğini anlatan bu kitabi okurken denizci dünyamız da herkesin kendi seyirine  çıkacağın dan hiç şüphem yok.  Şimdiden iyi seyirler dilerim .
 
Ellerine sağlık İbrahim Kaptan. Selametle kal.