Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) üye tersanelerinden Kuzey Star Tersanesi’nde bugün sabah saatlerinde, havuz manevrası sırasında, üzerinde tamir amacıyla 2 gemi bulunan yüzer havuzda bir çatlama meydana geldi.
 
Kazada bir tersane çalışanı hafif şekilde yaralanırken, herhangi bir can kaybı yaşanmadı.
 
Tuzla Liman Başkanlığı, Tuzla Emniyet Müdürlüğü, Sahil Güvenlik ekipleri, Tuzla İtfaiyesi ve GİSAŞ yetkilileri çok kısa bir sürede olay yerine gelerek, gerekli müdahalelerde de bulundu.
 
Yapılan incelemelerin ardından, kaza yerinde çevre kirliliğine yol açabilecek herhangi bir sızıntının yaşanmadığı belirtildi. Gemilerin yüzdürülmesinin ardından kaza ile ilgili teknik çalışmalar yapılacak.
 
Kazadan kısa bir süre sonra olay yerine gelen Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran kazayla ilgili bilgiler verdi.
 
Başkan Kıran, kaza sırasında bacağında ezilme meydana gelen hafif yaralı kazazede geçmiş olsun dileklerini ileterek, “Herhangi bir can kaybı yaşanmamış olması ve çevre kirliliğine neden olacak bir durumun ortaya çıkmaması nedeniyle Allah’a şükrediyoruz.  İlgili tüm birimler anında olaya müdahale etti. Olay esnasında havuzda bulunan gemilerin tekrar yüzdürülmesinin ardından her şey normale dönmüş olacak” dedi.

Havuzdaki gemiler nedeniyle mi kırıldı?

Havuzun, üzerinde bulunan iki geminin ağırlığına mukavemet gösteremediği için ikiye bölündüğü de yapılan tahminler arasında. 

Havuz üzerindeki kreyndeki operatörün atlayarak kendini kurtardığı ve bu esnada bacağından hafif şekilde yaralandığı öğrenildi. 

Geçtiğimiz ay onay verilmişti

Kuzey Star Denizcilik’in Tuzla tersanesinde “yüzer havuz”, “kızak” ve “dolgu alanı ilavesi” yapma talebine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı geçtiğimiz ay “olur” vermişti. Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun da gerekli olmadığına karar verilmişti. 

İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadeler yer almıştı :

"ÇED gerekli değildir"

"İstanbul ili Tuzla ilçesi, Evliya Çelebi Mahallesi Tersaneler Caddesi, No. 14 adres, 28 Pafta, 4649 Parsel mevkiindeki Kuzey Star Shipyard Denizcilik San. ve Tic. A. Ş tarafından yapılması planlanan yüzer havuz, kızak ve dolgu alanı ilavesi projesiyle ilgili olarak bakanlığımıza sunulan Proje Tanıtım Dosyası (PTD) incelenmiş ve değerlendirilmiştir.

Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) Yönetmeliği’nin 17’nci. Maddesi gereğince, yüzer havuz, kızak ve dolgu alanı ilavesi projesine Valiliğimizce “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verilmiştir."

Editör: TE Bilişim