Acıbadem Kayseri Hastanesi Psikoloğu Sevim Buzkan Ertuğrul, ebeveynlere çocukların internete olan bağımlılığı ile ilgili önemli çözüm önerileri sundu.
Acıbadem Kayseri Hastanesi Psikoloğu Sevim Buzkan Ertuğrul, "Bağımlılık sorununa çözüm bulamayan aileler, çocukların internet kullanımını kontrol edemeyebiliyor. Çocukların yaşamındaki işlevsellikte problem olmasına rağmen kullanmaya devam etme eğilimi olabiliyor. İnternet kullanımı kısıtlanmak istendiğinde ise aile içerisinde yoğun sıkıntılar yaşanabiliyor" dedi. Psikolog Ertuğrul, internet bağımlılığını kontrol edebilmek için ailelere şu tavsiyelerde bulundu:
• “Ailenin, çocuğunu gözlem altına alarak bu süreci kontrol etmesi,
• Çocukların ziyaret ettiği siteler, seçtiği oyunlar gibi içerikler hakkında önlemler alınarak internetin olumsuz yanlarından korunmasının sağlanması
• İnternetin faydalı etkilerini de ortaya çıkarabilmek için ailenin kontrolü altında çocuğa internet ve oyun için günde 1 saat olacak şekilde bir zaman sınırlaması getirilmesi,
• İnternetten uzaklaştırmak için hem hareket etmesini hem de eğlenceli vakit geçirmesini sağlayacak spor, müzik, resim veya çocuğa uygun olan herhangi bir sosyal aktiviteye yönlendirilmesi gerekiyor.”
İletişim kurulmayan çocuk internete bağlanıyor
Acıbadem Kayseri Hastanesi Psikoloğu Sevim Buzkan Ertuğrul, "Konuyla ilgili yapılan araştırmalar, aile içinde fazla ilgi görmeyen, yakınlık ve iletişime açık bir ortama sahip olmayan çocukların internette daha fazla vakit geçirdiğini ortaya koyuyor. Bu çocuklar aynı zamanda internetin olumsuz etkilerine daha çok maruz kalıyor" ifadesinde bulundu. Aile içi iletişime oldukça önem verilmesi gerektiğini söyleyen Psikolog Sevim Buzkan Ertuğrul, “Aile ile geçirilen kaliteli zaman artırılması, sohbet edilmesi, yaşı kaç olursa olsun onun da bir birey olduğu ve düşüncelerine önem verildiğinin hissettirilerek sağlıklı iletişim kurulması önem taşıyor. Bu uygulamaların yapılması sonucunda çocuğun internet ve oyun bağımlılığı aynı şekilde devam ediyorsa mutlaka bir uzmandan yardım alınması gerekiyor” dedi.
Kaynak: iha