SeaNews Dergisi için yapılan ve Nisan 2015 sayısında yayınlanan NAVCOM firmasının kurucusu Ülgen İzzet Değirmen ile yapılan röportaj:

- Navcom nasıl, ne amaçla ve ne zaman kuruldu; bu sektörün ne zamandan beri içindesiniz?

Ülgen İzzet Değirmen: Navcom yeni bir şirket. Kurulalı bir yıl oldu. Ben ise 23-24 senedir bu sektörün içeresindeyim, farklı deniz elektroniği firmalarının teknik ve satış bölümlerinin muhtelif kademelerinde çalışarak en son NAVCOM firmasının kurucu konumuna geldim. Benim eğitimim elektronik üzerine, meslek lisesinden başlayarak bu dal da hem pratik hem de teorik olarak devam ettim ve sonrasında Yıldız Üniversitesi1977… 1980 ve öncesi; bizim için olaylı dönemlerdi. Bu zaman zarfında değişik elektronik işlerinden sonra, 1993 yılında denizcilik sektörüne girdim. Başlangıç olarak Türkiye’de Furuno'nun temsilcisi olan bir firmaya girdim, 3.5-4 sene kadar orada çalıştıktan sonra yine bir Japon firması olan JRC'nin Türkiye temsilcisi olan firmada Teknik Müdür olarak çalışıyorken eş zamanlı olarak Satış Müdür Yardımcılığı görevini de aldım. Sonrasın da Türkiye'de Sperry Marine'in temsilcisi olan bir firmada (Sperry Marine;Northrop Grumman Amerika'nın en büyük savunma sanayi, havacılık ve denizcilik firmasının bir yan kuruluşudur) 13 sene kadar Teknik Müdürlük yaptım.

Tüm bu çalışma, eğitim ve birikimler neticesinde, Navcom doğdu. Navcom’un doğuş nedenlerinin belki de en önemlisi hizmet kalitesini arttırmak. Doğal olarak bu iyileştirmeleri firma kurum olarak benimsemezse bizler çalışan olarak bazı kısımları düzeltebiliyoruz çalışanlar bir yere kadar çözüm üretebiliyor yani “davulla tokmak aynı kişide olmadığı zaman bazı şeyleri yapmakta zorlanırsınız”. Biz de daha iyi hizmet verebilmek, daha çok kafamızdakileri uygulayabilmek adına Navcom’u kurmuş olduk. Burada, sektörümüzün içinde, bu kadar yıldır ne ihtiyaçlar var, neler yapılması gerekiyor, neler yapılmıyor, yurtdışındaki veya yurtiçindeki armatörlerin ya da management firmalarının nelere ihtiyaçları var ? Bu soruların cevaplarını düşünmek ve çözüm oluşturmak yıllar boyunca bizde kaliteli bir birikim oluşturdu. Firma olarak biz bu birikimi müşteriye birebir sunarak daha iyi hizmet almalarını sağlıyoruz. Ayrıca diğer bazı firmalar gibi hem elektronik, hem chartering, hem acenta, hem broker işleri yapmıyor sadece uzmanlık alanımız olan elektronik konusunda çalışıyoruz. Rahatlıkla diyebilirim ki bu konuda verdiğimiz hizmette iddialıyız, bugüne kadar hizmet verdiğimiz hiçbir firmadan negatif geri dönüş almadık, hep pozitif dönüşler aldık. Genç firmamızda hızlıca çok önemli temsilcilikler ve olmazsa olmaz ISO kalite belgemizi aldık.Yakın zamanda RMRS Rus klasından onayımızı da aldık servis sağlayıcı olarak ve Türk Loyduna da müracaatımızı yaptık. Bundan sonra da bazı klas kuruluşundan daha servis sağlayıcılık onayı alacağız.


-Sadece temsilci misiniz yoksa üretim satış pazarlama da mevcut mu Navcom’da?

Ülgen İzzet Değirmen: Pazarlama, servis hizmeti yanındaVDR Survey, AIS ve GMDSS RadioSurvey hizmetleride veriyoruz. Seanews: Hizmet ağınız nasıl? Daha çok yabancı gemilerle mi, yoksa Türk gemileri ile mi çalışıyorsunuz? Ülgen İzzet Değirmen: Yabancı gemilerde var Türk gemileri de. Ancak yabancı gemiler yani yurtdışı owner ve management firmaları daha çok, yurtdışı management firmalarından Türkiye haricinde bile hizmet talepleri oluyor ve bizde buradan yurtdışına servis mühendisi gönderiyoruz.

-Peki, bu bir yıllık geçmişin portföyü nasıl? Planladığınız gibi mi?

Ülgen İzzet Değirmen: Aslındatamda planladığımız gibi. Ucuza iş yapalım bu işide alalım gibi bir düşüncemiz hiçbir zaman olmadı. Her işte olduğu gibi bizim işimizdede kalitenin sağlanması için belli bir maliyet gerekir. Biz de Avrupa daki firmalar gibi çok yüksek kar marjlarında iş yapmak istemiyoruz ama Avrupa kalite standartlarında düşük maliyetle hizmet vermeye çalışıyoruz.

-Peki nasıl cesaret ettiniz? Denizcilik sektöründe kriz var ve siz buna rağmen piyasada yer almak için girişimde bulundunuz.

Ülgen İzzet Değirmen: Biraz önce söylediğim gibi, bu kadar yılın birikimini değerlendirmem ile oldu. Tecrübelerimden insanların düşük maliyete de olsa yüksek kalitede sonuç beklediklerini gördüm.Biz NAVCOM olarak agresif politikalar üretip risklere girmiyoruz ve denizcilik sektörünün şu durgun halinde ekonomik olarak ayakta durabilmek çok önemli biz bunu başarmaya çalışıyor ve bir yandan da kendimizi çok güzel tanıtmaya çalışıyoruz.İnancımız “ucuzdan öte kaliteyi almak insanların tercihi olacaktır”. Biz de bu yüzden çok hızlı gitmedik, daha agresif bir politikalar izlemedik, izleyebilirdikde ama kaliteden ödün vermek istemedik Farklı politikalarbizim kalitemizi düşürecekti. O yüzden biz böyle bir politika izlemedik.

-Kendinize rakip olarak kimleri görüyorsunuz?

Ülgen İzzet Değirmen:Türkiye'de 3-4 tane büyük denebilecek firma var. Bu 3-4 tane firmanın yanına 5. olmak veya 4.'nün yerini almak ilk amacımız. Bu piyasada 80-90 firma varken biz onların hiçbirini rakip olarak görmüyoruz. Her seferinde dediğim gibi, bu kadar yılın birikimi ve vermiş olduğumuz hizmet kalitesinden dolayı biz kendimizi en yukarılarda görüyoruz. Tabi ki biz diğer firmaların maddi olarak daha güçlü veya güçsüzlüğünden bahsetmiyoruz mali açı farklı olabilir. Ben sadece hizmet kalitemiz açısından söylüyorum.

-Gelecekle ilgili planlarınızdan bahseder misiniz?

Ülgen İzzet Değirmen: Yakın gelecekte NAVCOM’la ilgili daha hızlı bir pazarlama yapılmasına dair düşüncelerimiz var. Bunları yavaş yavaş devreye alıyoruz bunların başında 2018'e kadar bir takvim içinde olan ve bu tarihe kadar zorunlu olan tüm gemilerin ECDIS sistemine geçmek zorunlu olacak. Bizde bu sistemin elektronik cihazlarının pazarlamasına ağırlık veriyoruz ve bu konuda Ecdis alacakları bilgilendirmek adına bir site kurduk. www.ecdissales.com Bu sitesinde sadece bu cihazı pazarlamıyor aynı zaman da ecdis ile ilgili ne ihtiyaçları ne varsa buradan bilgi sahibi olmalarını sağlıyoruz. Biz bu amaçta bir site tasarladık. Siteyi inceledikten sonra isterlerse bizimle görüşebilirler bilgi alabilirler onlar adına süpervisörlük yapabiliriz , isterlerse ürün satışı da yapabiliriz. Hem Türkiye hem de yurtdışında kullanacakları bu sistemi, bu sitede NAVCOM markasından bağımsız biçimde ECDIS’le alakalı bilgi alabilecekleri bir şekilde tüm internet kullanıcılarının hizmetine sunduk. Ayrıca kendi ürünümüzü, bizim ürünümüzü neden tercih etmeleri gerektiğiyle beraber yine bu sitede tanıttık.

-Ülgen bey teşekkürler...