Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB), Çeşme turizminin ve sorunlarının değerlendirildiği bir toplantı düzenledi.
Ilıca Otel’de ÇEŞTOB Başkanı Veysi Öncel’in ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, İlçe Jandarma Komutan Vekili Teğmen Ahmet Çalışkan, İlçe Emniyet Müdürü Vekili İsmail Kenar, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, Çeşme Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkan Vekili Mahmut Kuytu, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Hakan Kerman, ilgili kurum amirleri ve sektör temsilcileri katıldı. Toplantının açılışında konuşan ÇEŞTOB Başkanı Veysi Öncel, toplantıda geride kalan turizm sezonunun bir değerlendirilmesinin yapılacağını ifade ederek, "Geçtiğimiz sezon ile ilgili sıkıntıları ve gelecek sezon için neler yapılması gerektiğini konuşacağız. Öncelikle satır başlarıyla sorunları tespit etmek istiyoruz" dedi.
Sektör temsilcileri, sıkıntıları geride kalan sezonda öne çıkan sorunları, elektrik ve su kesintileri, gürültü kirliliği, kanalizasyon ve koku, sığınmacılar, otopark, ulaşım, çevre düzenlemesi, RES’ler ve balık çiftliklerinin oluşturduğu deniz kirliliği, bazı beach cluplarda ölümlere kadar varan organize suç örgütü olarak dile getirdi. Toplantıda sığınmacı sorununun rahatsız edici boyuta ulaştığının dile getirilmesi üzerine söz alan Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Çeşme’nin bir geçiş ilçesi olduğuna dikkat çekerek, "Sığınmacıların Çeşme’ye gelme nedenleri Sakız Adası’na geçmek. Deniz uygun olmadığı takdirde, kavşaklarda dilencilik yapıyorlar. Tüm vatandaşlarımdan rica ediyorum, bu çirkin görüntüye son vermek için onlara para vermeyin. Sığınmacı sorunu sadece Çeşme’nin sorunu değil, ülkemizin sorunu. Ama Çeşme, bir turizm beldesi. Çeşme’nin göçmen, mülteci, sığınmacı adıyla anılması hoş olmuyor. Sığınmacıların Çeşme’de yarattığı olumsuzluk başka bölgelerden fazla. Son günlerdeki sığınmacı artışı nedeniyle geçen kış valimize sunarak uygulamak istediğimiz geri kabul anlaşmasının uygulanması nedeniyle gerek kalmayan sığınmacıların ilçemize giriş yasağını yine gündeme getirebiliriz. Bu yasak benim yetkimde değil, valimizin yetkisinde. Artış devam ederse sayın valimize arz ederiz" diye konuştu.
Gürültü kirliliği sorunu hakkında da bilgi veren Kaymakam Erkayıran, Ayayorgi, Alaçatı Port ve Alaçatı bölgesinden çok sayıda şikayet aldıklarını belirterek, "Ayayorgi’de işimiz kolay oldu. İşletmelerle yaptığımız görüşmeler sonucunda yaptıkları yatırımlarla ve aldıkları önlemlerle sorun kalmadı diyebilirim. Daha fazlası da beklenmemeli. Çeşme, huzur evi değil. Alaçatı’da durum biraz daha farklı. Alaçatı’da işletmelerle evler iç içe. Sesi kıstırdık. Yine çözüm olmadı. Canlı yayın belgesi olmayanlardan almalarını istedik. Müzik yayın saatlerini belirledik. Ağustos ayının ilk haftası bu yetki Büyükşehir’e devredildi. Şu anda gürültü denetim yetkisi Büyükşehir’de. Gelen öneri gibi Çeşme dışında ’Eğlence Adası’ yapılırsa bu iş kökten çözülür. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz yer konusunda çalışma yapıyor. Belirlenirse ilgili kurumlar toplanacak. İşletmelerin de görüşünü alacağız. Bu sorunu bu yıl içinde bitirmeyi hedefliyoruz. STK’lar olarak da sizler de bu işi takip ederseniz bu sorun daha çabuk çözülür" şeklinde konuştu.
Gürültü sorunu ve "Eğlence Adası" önerisi hakkında da görüşlerini belirten Dalgıç, "Eğer çözüm buysa, bundan sonra ruhsat vermeyiz. Amacımızın Çeşme’yi 6 ay, 9 ay nasıl doldurabiliriz olması gerekir. Ben ilk günden beri söylüyorum. Turizm tanıtım konusunda, turizm fuarlarında belediye olarak üzerimize ne düşerse biz varız diyorum. Olabildiğince yapmaya çalışıyoruz. Her toplantıda da söylüyorum, işi profesyoneller yapmalı. Turizmin de profesyonelleri sizlersiniz. Eğlence Adası diyorsunuz. Bakın söz veriyorum, Bakanlıktan geçtikten sonra, Büyükşehir’den bir günde geçireceğim. Bunu sözünü veriyorum" diye konuştu.
Şifne’de Yat Limanı yapılacağından söz edildiğini hatırlatan Başkan Dalgıç, "Ortada plan yok. İmar Planı hala askıda, kavun gibi. Alaçatı Havaalanı. Gerekli bize. Ama bakanın açıklamaları beni heyecanlandırmadı. 1994’ten beri aynı sözleri dinliyorum. Sayın Bakan, ’Yapacağım’ dedi. Havalanını yapacaksınız da hangi yolla bağlayacaksınız? Orada yol yok. Yol yapmak için insanların tarlasından geçemezsin. Plan olması gerekir. Bunları bilerek konuşmak zorundayız. Bakın Ilıca’da termal ile ilgili yatırım yapmaya çalışıyoruz. Burnumuzdan geldi. 8,5 yıldır uğraşıyoruz. Yıldız Burnu’nda da aynı sorun var. Denizin içinde termal su var. Müdahale edemiyoruz. Kullanımı belediyenin değil. Otopark sorunu var diyorsunuz. Milli Emlak tahsis etsin, önümüzdeki yaz bitireyim. Golf sahası sorunu. Taleplerimiz var zaten. Bugün tahsisleri versinler, seneye golf sahasını bitireyim. Bütün bunlar Çeşme olarak bize çıta atlattıracak yatırımlar" dedi.
Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel, Çeşme ruhunun yaşaması gerektiğine dikkat çekerek, "Burada bulunan herkes Çeşme ruhunu yaşatmak için mücadele vermeli. Her geçen yıl Çeşme’nin kalitesinin düştüğünü söylemeye başladılar. Bize, ’Bodrum, Kuşadası gibi olmaya başladınız’ diyorlar. Buna izin vermemeliyiz. Başka Çeşme yok. Gelecek sezon daha iyi, daha güzel bir Çeşme için el ele vermeliyiz" diye konuştu.
Toplantı konuşmaların ardından sona erdi.
Kaynak: iha