Yerel seçimler öncesi kapatılan İzmir İl Özel İdaresi’nden İzmir Valiliği’ne devredilen mülkler arasında yer alan İkiçeşelik semtindeki tarihi bina, açılan dava sonunda Konak Belediyesi’ne geçti. Belediye restorasyon çalışmalarına başladı.
Mahkeme, Kestelli Yokuşu ile Eşrefpaşa Caddesi’nin kesiştiği noktada bulunan ve İzmirlilerin hafızalarında eski İstiklal İlkokulu olarak kalan tescilli yapının Konak Belediyesi’ne tahsis edilmesi yönünde karar verdi. Yıllardır ikinci el eşya alım-satım işi yapan spotçulara depo olarak kiralanarak kaderine terk edilen 100 yıllık binanın yeni sahibi olan Konak Belediyesi, hiç vakit kaybetmeden restorasyon çalışmalarına başladı.
İstiklal İlkokulu küllerinden doğuyor
1900’lü yılların başında inşa edilen ve bir dönem İstiklal İlkokulu olarak da hizmet veren binanın tescilli bir eser olduğunu dile getiren Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, “İl Özel İdaresi’nin kapatılmasının ardından diğer mülkler gibi eski İstiklal İlkokulu’nun binası da belediyelere verilmeyerek, Valiliğinin ilgili birimlerine devredildi. Açtığımız dava sonunda mahkeme bu yerin Konak Belediyesi’ne tahsisini gerçekleştirdi. Binanın tapusu artık bize geçti” dedi.
Kısa zamanda restore edilecek
Kiracısı geçtiğimiz ay tahliye edilen binanın yeniden ayağa kaldırılması için gerekli çalışmaların başladığını söyleyen Başkan Pekdaş, “Bu tarihi bina artık hem fiilen hem de hukuken Konak Belediyesi’ne geçmiş bulunuyor. Öncelikle bu binanın restorasyonu yapacağız. Görevli arkadaşlarımız bu sürecin ilk aşaması olan rolöve çalışmalarına başladı. Çok kısa bir zamanda bu tarihi binayı günümüzün ihtiyaçlarına uygun bir fonksiyonla yeniden tanımlayarak hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız” diye konuştu. Başkan Pekdaş, İl Özel İdaresi’ne ait malların devriyle ilgili açtıkları diğer davaların ise sürdüğünü dile getirdi.
Kaynak: iha