Bağcılar Mahmutbey Mahallesi’nde yaşayan Selanik göçmenleri 100 yılı aşkın süredir yaşattıkları Geleneksel Pilav Günü’nde 15 bin ilçe sakinine dev kazanlarda pişirilen kavurma ve pilavdan dağıtarak dostluk, kardeşlik ve komşuluk dayanışması örneği sergiledi.
Selanik’te başlayan ve yüz yılı aşkın süredir gerçekleştirilen bir gelenek Bağcılar’da sürdürülüyor. Bağcılar Mahmutbey Mahallesi’nde yaşayan Selanik göçmenleri tarafından 100 yılı aşkın süredir devam ettirilen Geleneksel Pilav günü Bağcılar Belediyesi’nin desteğiyle Mahmutbey Selanikliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlendi.
Mahmutbey Mahallesi’ndeki Pilav Günü’nde, devasa kazanlarda pişirilen 3 ton kavurma ile 2 ton pirinçle yapılan pilav 15 bin davetliye ikram edildi.
“Mahmutbey’de güzel hatıralarım var”
Geleneksel Pilav Günü’ne katılan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Mahmutbey Mahallesi’nde her yıl Kasım ayının ikinci haftası düzenlenen Pilav Gününde mahallede farklı bir coşku yaşandığını hatırlattı. Balkanlardan ve Anadolu’dan gelip yerleşen hemşehrileri tarafından kurulan ilçenin, her geçen gün mimari anlamda geliştiğine dikkat çeken Çağırıcı, bununla birlikte güzel geleneklerin de yaşatıldığına dikkat çekti. Çağırıcı, “Hemşehrilerim ilçemize ayrı bir zenginlik katıyor. Ülkemizin mozaiğini Bağcılar’da yaşıyoruz. Yunanistan ve Bulgaristan’dan zorunlu göçle gelen kardeşlerimiz ilçemize değer kattı. Onlarla barış, kardeşlik ve komşuluk ilişkilerimiz gelişti. İnşallah böyle güzel geleneklerimiz gelecek kuşaklarımız ile sonsuza kadar yaşayacak” şeklinde konuştu.
“Mevlid-i Şerif okutuldu”
Mahmutbey Selanikliler Sosyal ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Fuat Sarp’ın davetlileri ağırladığı Pilav Günü Programı’na eski İçişleri Bakanı Meral Akşener, AK Parti İlçe Başkanı İsmet Öztürk, İlçe Müftüsü Hasan Hüsnü Sula’nın yanı sıra ilçe sakinleri katıldı. Programda ayrıca şehitlerin ve vefat edenlerin ruhuna Mevlid-i Şerif okutuldu.
Kaynak: iha