Zeytinburnu’nda yaşayan gönüllü vatandaşlardan kurulu su altı arama ve kurtarma timi, Çanakkale şehitleri için boğazın serin sularına dalış yaptı.
Kıyı bir ilçe olması sebebiyle Zeytinburnu’nda oluşacak herhangi bir sel felaketine karşı ilçede yaşayan gönüllü vatandaşlardan kurulan Su Altı Arama ve Kurtarma Timi, Çanakkale şehitleri için Boğazın serin sularına dalış gerçekleştirdi. Türk bayrağının serin sular altında açıldığı Kabatepe Limanı’ndaki dalışta, Mahalle Afet Gönüllüleri, aynı zamanda bölgede gerçekleştirilen arama kurtarma tatbikatına da katılarak doğal afetlerle baş etmeyi öğrendi. 15 gönüllü vatandaştan kurulu arama ve kurtarma timi, ilerleyen saatlerde aralıklı periyotlar halinde dalış gerçekleştirerek balık adam olma yolunda eğitimini sürdürdü.
Balık adamlar göreve hazırlanıyor
Zeytinburnu Belediyesi Sivil Savunma Uzmanı Cihad Laleşahin, ilçede yaşayan gönüllülerin bu tür çalışmalarını teşvik etmek amacıyla bir kurs açıldığını belirterek, "Burada amacımız, hem gönüllülük faaliyetlerini desteklemek hem de ilerleyen aşamada su altı arama kurtarma ekibini oluşturmaktır. Arkadaşlarımız önce Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi’nde teorik eğitim aldılar. Eğitimde başarılı olanlar, havuzda basit becerileri gerçekleştirerek regulatör, alt kol, yarım maske ve tam maske tahliye gibi becerileri öğrendi. Bugün de Çanakkale’nin Kabatepe Limanı mevkiinde dalışa geçtiler. Bu sayede arkadaşlarımızın ileri bir zamanda gönüllü balık adam olmalarını sağlamış olacağız" dedi.
Olası bir felakette devreye onlar girecek
Teorik eğitime yaklaşık 100 kişinin katıldığını söyleyen Laleşahin, "Teorik eğitimde 65 kişi başarılı oldu. 45 kişi de havuzdaki becerileri yaparak buraya gelmeye hak kazandı. Burada şu an 15 kişi var. Kalanlar da bir sonraki eğitime katılacaklar" diye konuştu.
Eğitime katılan gönüllülerden Recep Uludoğan, "Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’ne kaydoldum. Teorik olarak dersleri aldım. Pratik olarak havuz dalışı yaptık. Şimdi de açık denizde, hocalarımızın nezaretinde deniz dalışını yaptık. Hem keyifli geçiyor, hem de yararlı bilgiler öğreniyoruz" dedi.
15 gönüllü vatandaş, daha sonra Kabatepe Limanı’ndan açılarak Anzak Koyu açıklarında demirledi. Burada yapılan eğitimler gün boyu devam etti.
Zeytinburnu Mahalle Afet Gönüllüleri, olası bir sel felaketinde boğulma tehlikesi altında kalan vatandaşları kurtarmak için harekete geçecek.
Kaynak: iha