11 ayın sultanı Ramazan ayında Arnavutköy’de vatandaşları Ramazan’ın ruhuna ve maneviyatına uygun birçok etkinlik bekliyor. Bu kapsamda ilçede baklava alayı, geleneksel sahne oyunları ve musiki saati gibi etkinlikler yapılırken İslam beldelerinden de canlı yayınlar gerçekleştirilecek.

3’üncü Havalimanı, Kanalİstanbul gibi mega projelerle İstanbul’un cazibe merkezi konumundaki Arnavutköy, 11 ayın sultanı ramazan ayına da iddialı hazırlanıyor. Farklı bir Ramazan konseptiyle vatandaşları buluşturan Arnavutköy Belediyesi, düzenlediği etkinliklerle Ramazan’ın gelişini coşkuyla karşılıyor. Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı’nın büyük önem verdiği ve Ramazan’ın ruhuna ve maneviyatına uygun etkinliklerin gerçekleştirildiği Arnavutköy’de, bu sene Ramazan bambaşka bir şekilde geçmesi planlanıyor. Her gün ayrı bir mahallede gerçekleştirilecek mahalle iftarlarına geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da binlerce kişinin katılması bekleniyor.

Çocuklara özel öğle ezanıyla iftar

Arnavutköylü çocuklara orucu sevdirerek, Ramazan ruhunu aşılamak amacıyla yapılan ve büyük ilgi gören etkinlikte çocuklar geleneksel gösteriler ile de keyifli dakikalar geçirerek öğle namazı ile birlikte oruçlarını açacaklar. Arnavutköylü çocuklar bir yandan oruca alıştırılırken, bir yandan da İslam aleminin birliği ve dirliği için dua edecekler.

Cuma, cumartesi, pazar özel konuklar

Arnavutköy Vadipark’ta düzenlenecek hafta sonu etkinlikleri kapsamında Nihat Hatipoğlu, Ömer Döngeloğlu, Senai Demirci gibi alanlarında uzman ilahiyat hocaları ve yazarlar, iftar programından sonra Arnavutköylülerle buluşacak.

Arnavutköy Meydanı’nda geleneksel el sanatları

Cam üfleme, çömlek atölyesi, hüsn-ü hat atölyesi başta olmak üzere çok sayıda geleneksel el sanatı Arnavutköylü vatandaşlarla buluşacak. Work shop şeklinde gerçekleştirilecek etkinliklerde, geçmişten günümüze el sanatlarımızın yaşatılması ve tanıtılması amaçlanıyor.

Geleneksel sahne oyunları ve musiki saati

Meddah gösterisi, gölge oyunu gibi sahne gösterilerinin yanı sıra musiki saatleri ile Arnavutköylüler müzik dolu keyifli dakikalar yaşayacaklar.

Dopdolu bir Ramazan

Arnavutköy Belediyesi’ne bağlı diğer etkinlik merkezleri ve alanlarda, meal okumalarından, iftar sofralarına, Ramazan sohbetlerinden sema gösterilerine kadar pek çok farklı etkinlik ziyaretçilerle buluşuyor. Arnavutköy’ün geleneksel hale gelen mahalle iftarları, özel sahur programları da Ramazan ayı boyunca yapılacak etkinlikler arasında. Bu iftarlarda özel sohbetlerin yanı sıra özel film gösterimleri de gerçekleştirilecek.

Osmanlı evleri

Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında Arnavutköy Belediyesi tarafından Osmanlı evleri kuruluyor. Her yıl geleneksel olarak Vadipark ve Hadımköy’e kurulan otantik Osmanlı evi görünümlü stantlara vatandaşların yoğun ilgi göstermesi bekleniyor. Her köşesi tarihle yoğrulmuş ve maneviyatla dolu olan Osmanlı evleri ile tarihi bir Ramazan kültürü yaşatılıyor. Osmanlı evleri görünümünde kurulan stantlar, vatandaşların yoğun ilgisini çekmekle birlikte esnafın da yüzünü güldürüyor. Tarihi Osmanlı evlerinden esinlenerek yapılmış stantlarda giyim kuşamdan süs eşyalarına, temizlik ürünlerinden gıda ürünlerine, esanslara kadar birçok ürün satılıyor. Çeşit çeşit ürünlerin satıldığı Osmanlı evlerinde satışlar esnafın yüzünü güldürüyor. Stantların arasındaki fotoğraf atölyesinde de vatandaşlar padişah kıyafetleriyle fotoğraflar çektirerek güzel anılara sahip olurken, stantlarda Ramazana özgü geleneksel lezzetler, osmanlı şerbeti gibi özel ürünler de sunulacak.

Baklava alayı

Osmanlı’da Ramazan hayatının güzel bir misali olan Baklava Alayı, Padişahın askerlerine bir Ramazan ikramıydı. Ramazan’ın on beşinci günü gayet muhteşem bir surette yapılan Hırka-i Saadet alayından sonra, Yeniçeri Ocağı neferlerine baklava dağıtılırdı. Arnavutköy Belediyesi tarafından bu önemli gelenek ilçede de yaşatılacak. Her gün bir mahallede düzenlenecek baklava alayları ile yeniçeri kostümlü garsonlar tarafından vatandaşlara mehteran ve Osmanlı marşları eşliğinde baklava dağıtılacak.

3’üncü havalimanı apronunda ilk iftar

Tamamlandığında yıllık 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak olan 3’üncü havalimanı çalışanları ve çevre köylerde yaşayan vatandaşlar için Arnavutköy Belediyesi tarafından, Tayakadın’da bulunan İGA Yönetim Yerleşkesi’nde iftar düzenlenecek. Başkan Ahmet Haşim Baltacı, burada amacın dünyanın en büyüğü olacak havaalanı için canla başla çalışan işçilerde, bölge halkının kaynaşması olduğunu ifade etti.

Selamcı Dede ve Masalcı Nine ile gelenekler yaşatılacak

Teknoloji arttıkça azalan insani ilişkileri yeniden yaygın hale getirmek amacıyla Arnavutköy Belediyesi tarafından Selamcı Dede uygulaması başlatılıyor. İftar saatine doğru Arnavutköy sokaklarında dolaşacak olan Selamcı Dede, kendisine selam veren herkese iftariyelik hurma ve su verecek. Selamcı Dede’nin Arnavutköylü çocuklara da sürprizi var. Dede, kendisine selam veren her çocuğa oyuncak verecek. Yine Selamcı Dede gibi Arnavurköy’de hayata geçirilecek diğer bir yenilik Masalcı Nine olacak. Masalcı Nine ile, Arnavutköylü çocuklara Ramazan ve oruç temalı dini hikayeler ve kıssalar anlatılacak.

İslam beldelerinden canlı yayınlar

Arnavutköy genelinde her akşam bir mahallede düzenlenen iftarlarda, Mekke, Medine, Kudüs, Semerkand, Bosna, Buhara, Kahire, Tiran, Üsküp’ten canlı bağlantılarla farklı İslam coğrafyalarındaki Ramazan sevinci, her akşam Arnavutköy’ün bir mahallesinde yaşatılacak.
Kaynak: iha