İNOVATİF ORGANİZASYON

Denizcilik sektöründeki kuruluşların rekabetin üstesinden gelebilmeleri için yeni ürün taleplerini yaratabilmeli ve onları uluslar arası arenada değerlendirmesini çok iyi bilmelidir. Buna bağlı olarak değer ve maliyet özverisini kırarak şirketlerin işleyiş yapısını farklılaşmacı ve düşük maliyet üzerine kurmalarının olumlu getirileri olacaktır. Bütün bu gelişmelerin ana kumanda merkezinde oluşturulacak inovatif bir organizasyon ile şeffaflık sağlamalı. Bilgi ve fikirler serbestçe paylaşılmalıdır.

İnsan - süreç - yatırım - kültür ve sermayenin oluşturduğu unsurlarca geliştirilen ve özenle korunan bilgiye dayalı sektörel yönetimin, bu değerler bağlamında kendi arasında evrensel boyutlarda kalıcı bir kombinasyon oluşturacağı gerçeği kuruluşlara moral kaynağı olacaktır

Denizcilik sektörünün inovasyon, üretim, organizasyonel kültür, bilgi, iletişim ve teknolojik yaratıcılık gibi temel konularda max. düzeyde yararlanabilmesi için bilginin üretilmesi, paylaşılması ve korunması sektöre yeni ufukların yolunu açacaktır. Sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksleri göreceli olarak düşük olan bölgelerde faaliyet gösteren kuruluşların alt yapı eksikliği, sermaye yetersizliği ve teknoloji alanındaki zayıflığı gibi konularda desteklenerek, bilimsel verilerin ışığı altında mevcut kapasitelerinin yukarılara çekilmesinin önemini kavramalıyız.Çağdaş bilimin aydınlık yüzüyle tanışan sektör kuruluşları üzerlerindeki o hantal yükten kurtularak doğru rotada ilerleyeceklerdir. Çağdaş denizcilik yolunda ilerlemeler kaydederken, ünüversite - akademi ve yüksek okul gibi eğitim kurumlarıyla uzun vadeye yayılan sıkı bir işbirliği içinde olunmalıdır. Sektörde çalışan teknisyen ve benzeri personelin Dünya daki yeni gelişmelerden haberdar edilmesi ve konuyla ilgili seminerlerin verilmesi anlayış ve iş gücü kalitesini yükseltecektir.

Bilimsel bilgi birikimlerinden yararlanabilen, sürekli bilgi üreten ve onu yayan, yeni teknojilere imza atan, bilgi kaynaklarının geniş salınımlı yaygın programlarını kendi projelerine uyarlamasını başarabilen sektör kuruluşları elbette ki geleceklerine güven içinde bakabilirler.

Ş.Ünal Benlialper

Kaptan-Denizci Yazar