Bir İngiliz araştırma gemisi, yakın zamanda Weddell Denizi'ne sürüklenen dünyanın en büyük buzdağı A23a'nın yanından su örnekleri toplamayı başardı. 

İzmir'de asbestli gemi tepkisi İzmir'de asbestli gemi tepkisi

RRS Sir David Attenborough, geçen hafta Antarktika Yarımadası'nın hemen açıklarında yeni sürüklenen buzdağının yakınından geçti. 

A23a yaklaşık 1.500 mil kare büyüklüğünde...

Bir zamanlar Antarktika buz sahanlığının bir parçası olan A23a, 1986'da ayrılıp Weddell Denizi'nde karaya oturana kadar yıllarca bir Sovyet araştırma üssüne ev sahipliği yapmıştı. Kasım ayına kadar orada kaldı, sonra yeniden yüzdü ve yavaş yavaş bölgeden ayrılmaya başladı. Şiddetli rüzgarlar, güçlü akıntılar ve zayıflayan taban muhtemelen yolculuğunun yeniden başlamasına katkıda bulundu. 

Bilim adamları, A23a'nın artık büyük olasılıkla akıntılar tarafından sürüklenip, birçok buzdağının Güney Georgia'nın uzak adasına giderken izlediği rota olan "buzdağı geçidine" doğru sürükleneceğini söylüyor. Sir Ernest Shackleton, 1916 yılında gemisi Endurance'ın batmasından sonra mürettebatını tahliye etmek için aynı rotayı kullanmıştı. 

A23a'nın Güney Georgia açıklarına varıp tekrar karaya oturması durumunda, büyüklüğünün adada yaşayan penguenlerin ve fokların beslenme yollarını bozabileceği yönünde bazı endişeler var. Daha da büyük bir buzdağı olan A68, 2017'de Güney Georgia açıklarında karaya oturmaya yaklaşmış; Şans eseri penguen kolonileri için A68 gelmeden önce dağılmıştı.  

Editör: Nermin İstikbal