KKTC Cumhurbaşkanı, Türk limanları ve havalimanlarının Rum gemileriyle uçaklarına açılması durumunda her şeyin Rumların lideri Papadopulos'un insafına kalacağını, Kıbrıs'ta çözüm için kalan son manivelanın da ortadan kalkacağını söyledi.

Talat istenirse Annan Planı temelinde olmaksızın yeni Kıbrıs görüşmelerine başlamaya hazır olduğunu belirtti.
Talat, limanlar ve havalimanlarının açılmasını "Bu olursa gerisi Papadopulos'un insafına kalır.Zaten Rum kesiminin AB'ye girmesi bizim için bir dezavantajdı. Bu da olursa yapacak fazla bir şey kalmaz" sözleriyle değerlendirdi.

 Talat Türkiye'nin Rumlara uluslararası kuruluşlarda uyguladığı vetoyu da destekledi ve "Rumların yeni kuruluşlara üye olması değil, üye olduklarından da çıkarılmaları lazım" dedi.

Serdar Denktaş'ın son zamanlarda yaptığı "Çekoslovakya modeli" önerisini ve "iş medeni boşanmaya doğru gidiyor" açıklamalarını da değerlendiren Talat, bunların bıkkınlıktan kaynaklandığını söyledi.

'Ne olacak, bilmiyorum'

KKTC'nin politikasının Annan Planı temelinde adanın birleşmesi politikası olduğunu söyleyen Talat, "Ancak kimse geleceğe ipotek koyamaz. Güney Kıbrıs'ta nasıl bir gelişme olacak, tutumları ne olacak, bundan sonra Kıbrıs sorununa ilgi ne olacak bunları bilemiyorum" diye konuştu.

Talat istenirse Annan Planı temelinde olmaksızın yeni Kıbrıs görüşmelerine başlamaya hazır olduğunu söyledi. Talat, Rum kesimine seslenerek, "Ya Annan Planı temelinde görüşmelere başlayalım ya da eğer istemiyorsanız ben varım, sıfırdan başlayalım" dedi.

 Talat Annan Planı'nın da özünü oluşturan temel BM parametrelerinin yine de masada olacağını belirtti. Talat, "Annan Planı'nın kendisi 170 sayfa kadar ve 9,000 sayfa ekleri var. Dolayısıyla Annan Planı'nın çöpe atılması mümkün değil, o kadar sayfa çöpe sığmaz" diye konuştu.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim