IMO (Uluslararası Denizcilik Örgütü – International Maritime Organization) Genel Sekreteri Koji SEKIMIZU, ICS Uluslararası Denizcilik Konferansı açılış konuşmasında SOLAS’ın (Safety of Life at Sea – Denizde Can Güvenliği Sözleşmesi) tamamen tekrar gözden geçirilmesinin gerektiğini belirtmiştir.

 Londra Uluslararası Denizcilik Haftası’nın üçüncü gününde konuşan Bay SEKIMIZU, her yeni nesil geminin yeni sorunlar getirdiğini ve kazaların olduğunu söylemiş olup, güvenlik önlemlerinin yenilenmesi gerektiğinin altını çizmiştir. Bay SEKIMIZU’ya göre geçtiğimiz 40 yılda mevcut SOLAS Konvansiyonu’nun geçen yıllara göre güncellenmesinde bir problem yaşanmamış ancak şu anda zamanın gerisinde kalmaya başlamıştır.

Ayrıca, önümüzdeki yıllarda, denizcilik sektörünün daha çok güvenlik önlemleri ve risk değerlendirmesi teknikleri ile bezenmiş bir tüzüğe kavuşması arzusunun da altını çizmiştir.

Denizcilik Sektörü’nün gelecek yıllar için yeni kuralları gözden geçirmesi gerektiğini söyleyen IMO Genel Sekreteri, yeni sistemin sonuç odaklı ve risk yönetimi temelli bir sistem olması gerektiğini kaydetmiştir.

Veri akışı çok önemli olacağı için ve yeni sistem gerekli verilerin toplanmasına ve veri analizine dayanacağı için, tüm paydaşların müdahil olması gerekmektedir.

 

Ancak, IMO Genel Sekreteri, söz konusu sistemin faydalarının denizcilik sektöründe anlaşılmasının biraz zaman alacağını ve sistemin oluşturulmasının aceleye getirilmemesi gerektiğini vurgulamıştır. Bunun yerine, sektör, yeni bir sistemin yürürlüğe girmesi için 1974’de yürürlüğe giren SOLAS’ın 50. Yılının kutlanacağı 2024 yılını hedeflemelidir. 

Editör: TE Bilişim