Güney Kıbrıs’ın gelecek yılın ikinci yarısında devralacağı AB Dönem Başkanlığı görevi öncesinde yapılan ön hazırlıklar kapsamında dün, 3 safhalı “Leonidas” adlı anti-terör tatbikatının gerçekleştirildiği bildirildi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Avrupalı gözlemcilerin himayesindeki tatbikatın senaryosunda, bir yanda AB Dışişleri Bakanları Zirvesi gerçekleştirilirken, diğer yanda Güney Kıbrıs’ın AB Dönem Başkanlığı sürecinde Lefkoşa Rum Kesimi’nde düzenlenecek 10. Uluslararası Devlet Fuarı’na terör saldırısı yapılması canlandırıldı.

Tatbikat senaryosunun ilk safhasında teröristler, Dışişleri Bakanları’nın da ziyaret edeceği fuara saldırı yaparak, bazı kişileri rehin aldı ve polislerin bölgeyi terk etmemesi durumunda, rehin aldıkları tüm kişileri öldürmekle tehdit etti. Polis, bölgeyi abluka altına aldı.

İkinci safhada teröristler, Rum Devlet Radyosu RİK’te yayınlanması için polise, yandaşlarına yaptıkları çağrıyı içeren bir DVD verdi. Gerekli temasların ardından, DVD’nin yayınlanması için onay verildi.

Üçüncü safhada ise teröristler, rehinleri serbest bırakmak için 50 milyon Euro ve Larnaka Eski Havalimanı’nda bulunan resmi şahısların kabul edildiği salona güvenli bir şekilde taşınmalarını talep etti. Polis, teröristlerin bu talebi üzerine Merkez Bankası’na giderek 50 milyon Euro’yu temin etti ve fuar alanına geri döndü. Bu sırada başarılı bir operasyon gerçekleştirildi ve teröristler, birkaçı yaralı olarak ele geçirildi. Rehineler de serbest kaldı.

Fuardaki tatbikatın yapıldığı sırada, Larnaka Limanı’nda da terör saldırısı canlandırıldı. Senaryoya göre, Lübnan’dan gelen Panama bandıralı bir gemi içerisinden, gemiyi kontrol etmek isteyen Liman Müdürlüğü yetkililerine ateş açıldı. Bir terörist, gemide bulunan turistlerden birini rehin aldı ve eğer birisi gemiye yaklaşırsa gemiyi batıracağı yönünde tehditler savurdu. Gemide, geminin pusuya düşürüldüğünü gösteren kimyasal patlayıcılar da bulundu.

Senaryoya göre gemiye helikopterlerden müdahale edildi. Gemiye helikopterlerden indirme yapıldı ve rehinlerin serbest bırakılması sağlandı.

Gazete, “Leonidas” tatbikatının başarılı bir şekilde tamamlandığını ve Rum Polisi Basın Sözcüsü Mihalis Papageorgiu’nun, tatbikatın başarıyla gerçekleştirilmiş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini yazdı.
Editör: TE Bilişim