Mersin Limanı'na yanaşmasına izin verilmeyen Kıbrıs Rum Kesimi'ne ait geminin, liman açıklarından ayrılarak, Türk karasularını terk ettiği bildirildi.

Mersin Limanına giriş izni verilmeyen Kıbrıs Rum Kesimi'ne ait "Able F" adlı RO-RO gemisinin, limana giriş izninin verilmemesi üzerine, demirlediği Mersin Limanı'nın 2 mil açığından ayrılarak, Türk karasularını terk ettiği bildirildi.

Türk Dışişleri "Rum gemisi uluslararası kurallara aykırı hareket etti" 

Diğer taraftan, Dışişleri Bakanlığı, Mersin Limanı'na yanaşmasına izin verilmeyen Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne ait geminin, uluslararası kurallara aykırı hareket ettiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, uluslararası kurallar ve teamüle göre, bir geminin herhangi bir limana girebilmesi için ilgili liman başkanlığına, acentesi aracılığıyla "yanaşma müsaadesi" talebinde bulunması gerektiği hatırlatıldı.

Açıklamada, bu sabah Rum bayraklı geminin uygulamaya aykırı olarak ve acentesinin ikazına rağmen kendiliğinden Mersin Limanı açıklarına gelerek, "bir oldu-bittiyle limana yanaşma başvurusunu acentesine ilettiği" belirtildi.

Açıklamada, Rum gemisinin yanaşma müsaadesi talebinin karşılanmasının mümkün olmadığının, Mersin Liman Başkanlığı'nca acentesine bildirildiği kaydedildi.

Rumlar tepkili

Güney Kıbrıs Rum yönetimi, bugün Rum bayrağı taşıyan geminin Mersin Limanı'na yanaşmasına Türk makamlarınca izin verilmemesine tepki gösterdi.

Rum hükümet sözcüsü Yorgo Lilikas, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin bu hareketiyle Avrupa Birliği'ne (AB) verdiği sözleri yerine getirmediğini belirterek, bu konuda AB nezdinde tüm gerekli girişimlerde bulunmakta olduklarını kaydetti.

Ankara'nın son hareketiyle AB ile yürürlükte olan Gümrük Birliği Anlaşması'nı bir kez daha ciddi olarak ihlal ettiğini ileri süren Lilikas, Türkiye'nin bu davranışıyla (AB ile) uyumu reddettiğini bir kez daha kanıtladığını, AB'ye katılım sürecinde verdiği sözleri ve sorumlulukları yerine getirme konusunda inandırıcı olmadığını savundu.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim