Prestige Kaptanı Mangouras Davayı Kaybetti

Denizcilik endüstrisi, Prestige gemisi kaptanı Apostolos Mangouras'ın İspanya'ya karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde açmış olduğu davanın reddedilmesinin “şaşkınlığını ve hayal kırıklığını” yaşıyor.

Strasbourg Mahkemesi, oy birliği ile almış olduğu kararda, Kaptan Mangouras'ın çarptırıldığı 3 milyon Euro'luk para cezasının 2002 yılında meydana gelmiş olan deniz kirliliğinin ciddiliğine göre  fazla olmadığına hükmetti. Yunanlı kaptanın İspanyol hapishanesinde geçirmiş olduğu 83 günlük sürenin de benzer davalara oranla kısa olduğu 7 kişilik hakimler kurulunun kararında belirtildi.

Prestige gemisinin sigortacısı olan Londra Gemi Sahipleri Karşılılı Sigorta Birliği'nin  temsilcileri, bu karara karşı dava açmaya hazırlanıyorlar.

Uluslar arası Ulaştırma Federasyonu Gemiadamları Bölümü Sekreteri John Whitlow, Lloyds List gazetesine yaptığı değerlendirmede “Bu bulgu açıklanamaz niteikte” dedi. “Kaptan Mangouras'ın tutuklanması hata yapmış bir Hükümetin düşünmeden gösterdiği tepkiydi. Ama tutukluluk halinin devam ettirilmesi, ulusal bir facianın suçlusu konusunda hedef şaşırtmak için yapılmış politik manevraydı. Bu bir şeyi hatırlatıyor mu? Aynı türden oyunlar Hebei Two olayında da oynandı, ve umuyoruz ki Kore'deki bu en son skandal ile mücadele etmekle biz ve endüstrinin geri kalanının Kaptan Laptalo davasında en sonunda elde ettiğimiz gibi adaletsizlikleri sona erdirebiliriz”.

Kaptan mangouras, verilen para cezasının yapılan suçlamalar ile orantısız olduğunu savunmuştu. Kendisine yapılan suçlama kaza esnasında yaptığı yönetimin bazı “düzensizlikler”  içerdiğiydi. Bunun sonucunda 70 bin ton fuel-oil Atlantik sularına karışmıştı. Petrol kirliliğinin bir kaza neticesinde meydana geldiğini kabul etmekle birlikte, davayı yürüten İspanyol hakim, Mangouras'ın “Gemiyi yedeğe almak istediklerinde Liman İdareleriyle yeterli işbirliği yapmadığını” ileri sürmüştü.
Mahkeme, kararında “Kirlilikle ilgili Avrupa'da ve Uluslar arası alanda büyüyen ve meşru ilgiyi göz ardı edemeyeceğini” belirtiyor. Hakimlerin kararına göre çevreye karşı işlenen suçların sorumlularının belirlenmesi konusunda “kesin bir kararlılık” var ve bu kararlılık suçluların yargılanması ve cezalandırılmasını da içeriyor.

Mahkeme, para cezasının her halükarda Londra Gemi Sahipleri Karşılılı Sigorta Birliği  yani Prestige tankerinin sigortacıları tarafından ödendiğini kaydederek şunu ekliyor “doğal afetin ciddiyeti karşısında İspanyol mahkemesinin bunun sorumlusunu bulmak konusunda sıkı davranması doğaldır ve bunun karşılığında yüksek bir para cezasına çarptırmış olması da anlaşılabilir bir durumdur”

Ödemenin yapılmasından sonra Mangouras Yunanistan'a dönmüş ve her iki haftada bir polise rapor vermesi istenmişti. Kendisine karşı açılmış olan  ceza davası hala devam ediyor.

Kaynak: Lloyds List

Editör: TE Bilişim