Rumlar, Türkiye'nin MOU Üyeliğini bloke edecek

Lloyds List muhabiri Nigel Lowry'nin Atina'dan bildirdiğine göre, Rumlar Türkiye'nin Paris MOU üyelik başvurusune veto etmek için pek çok neden ileri sürmekteler.

Kıbrıslı Rumlar, Türkiye'nin  Liman Devleti Kontrolü konusunda Paris Anlayış Birliği'ne (MOU) üyeliğini "kesinlikle" veto edecekler.

Eğer üyeliği gerçekleşirse Türkiye, 3 MOU üyeliğini birden gerçekleştirmiş, aynı anda hem Karadeniz, hem Akdeniz hem de Paris MOU üyesi olmuş olacak. Üyelik başvurusu muhtemelen Paris MOU'nun gelecek ay yapılacak 40. icra kurulu toplantısında ele alınacak.

Ancak anlaşılan Türkiye'nin üyeliği konusu, dün Brüksel'de gerçekleştirilen hazırlık toplantısında da ele alındı. Rum denizcilik çevrelerinin  önde gelen isimlerinden birisi, Lloyds List gazetesine Rum Hükümetinin Türkiye'nin üyeliğine sıcak bakan AB Komisyonu'na bir protesto notası gönderdiğini doğruladı.

Bu nota, bu hafta içerisinde ileri gelen Rum Deniz Sörveyörlerinden Andreas Constantinou'nun Yunanistan'da bir konferansta yaptığı konuşmada dile getirildi. Constantinou, Kıbrıs'ın Türkiye'yi bu aşamada Paris MOU'nun dışında tutmak için elinden geleni yapacağını söyledi.

Kapt. Constantinou Paris MOU'nun giriş koşulları içerisinde kıyı devletlerinin ancak "Bütün makamların rızası alındıktan sonra" sistem içerisine alınabilecekleri maddesinin bulunduğunun altını çizdi. Kıbrıs'ın yapacağı bu hareketin sıkıntı yaratabileceğine de değinen Constantinou, "Kıbrıs'ın limanlarına gemilerinin girişinin yasaklamış olan bir ülkenin Paris MOU içerisine alınmasına rıza göstermesinini anlamlı olmayacağı" nı vurguladı.

Constantinou, bunun karşı çıkmalarının tek nedeni olmadığını, pek çok başka nedenin de olduğunu iddia etti.

Kıbrıs'ın  (Rum Kesimi) ileri sürebileceği diğer argümanlardan bir tanesi de Türkiye'nin gemisi  Paris MOU ülkelerinde en çok alıkonan ülkelerden birisi olması. Bu eleştiri de Kapt. Constantinou tarafından Atina'daki konferansta dile getirildi.

Türkiye ve Kıbrıs (Rum Kesimi) arasındaki gerilim, AB ile ilgili çeşitli politika konularına da sirayet etmiş bulunuyor. Türkiye'nin Kıbrıs bayrağı taşıyan gemilerin limanlarına girmesine getirmiş olduğu yasak, Türkiye'nin AB üyeliği görüşmelerinin durdurulması noktasına kadar geldi.

Kapt. Constantinou, "Türklerin Paris MOU üyesi olmasının deniz güvenliğine getireceği katkılar" konusunda ise bir şey söylemedi.

Kaynak: Lloyds List

Çeviri: DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim