Orkinos ağına tutunarak 72 saat geçiren mültecilerin görüntüleri AB’yi harekete geçirdi.

AB Komisyonu sözcüsü dün bir açıklama yaparak gemi kaptanlarının denizde zor durumda  kalmış göçmenleri kurtarmalarının yasal yükümlülükleri olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Bu uyarı Maltalı balıkçıların orkinos ağına tutunan 27 kişinin İtalyan deniz kuvvetleri gemilerince uluslararası sularda bulunarak kurtarılması sonrasında yapıldı.

AB Komisyonu Sözcüsü Friso Roscam Abbing; gemi kaptanlarının denizde gördükleri kurtarılmaya muhtaç kaçak göçmenleri kurtarmalarının “hem ahlaki hem de yasal bir zorunluluk” olduğunu vurguladı. Sözcüye göre bu zorunluluk AB hukukunda açıkça belirlenmiş bulunuyor.

Ancak yine de kurtarılanların ne olacakları nereye götürülecekleri konusu belirsizliğini koruyor.

Reuters ajansının bildirdiğine göre Malta, Akdeniz’in azgın dalgalarından bir ispanyol römorkörü tarafından kurtarılan Kuzey Afrikalı 26 mülteciyi topraklarına sokmayı reddetti.

Mont Falco adlı İspanyol Bayraklı römorkör, Malta Hükümetinin kaçakları kabul etmeyeceğini açıklamasından sonra adanın 140 km açığında bekleyişini sürdürmekte.

Ancak Malta’ya göre durum farklı. Malta İçişleri Bakanı Tonio Borg basın toplantısında yaptığı açıklamada; “Biz üzerimize düşen yükümlülükleri yerine getiririz, ancak bu olayda kazazadeler Malta’nın değil Libya’nın sorumluluk sahasında bulunuyorlardı” diyerek ülkesini savundu.

AB’nin Akdeniz Sahilinde yer alan ülkeler, her geçen gün kıyılarına ulaşmaya çalışan daha fazla sayıda göçmenle muhataplar. Bu göçmenler kendi hayatlarını da çok kere riske atarak emellerine ulaşmaya çalışıyorlar.

İspanyol Dışişleri Bakanlığı’nın bir sözcüsü MontFalco adlı römorkörün Malta’nın kabul etmediği 26 mülteciyle birlikte Tarragona limanına gelmekte olduğunu açıkladı.

Sözcünün bildirdiğine göre kaçaklar İspanya topraklarına ulaştıklarında ülkeye kaçak yollarla gelen kişilere ne yapılıyorsa aynı uygulamaya tabi tutulacaklar. Bu bu uygulama da ya sığınma hakkı vermek ya da geldikleri ülkeye geri göndermek.

Lloyds List’ten Çeviri: DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim