Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye'nin Kıbrıs Rum kesiminden gelen uçak ve gemilere liman ve havaalanlarını açmamasının AB üyeliği müzakereleri için bazı sonuçlar doğuracağını söyledi.

Steinmeier, Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine verdiği demeçte, Türkiye'nin yıl sonuna kadar limanlarını ve havaalanlarını açmaması durumunda ne gibi “uygun kararların” alınacağı sorusuna karşılık, şunları kaydetti: “Türk limanlarının ve hava sahasının açılmaması, üyelik müzakereleri için bazı sonuçlar doğuracaktır. Bu sonuçların neler olabileceği konusunu biz dışişleri bakanları bir araya gelerek itinayla görüşeceğiz ve Aralık ayında hükümet ve devlet başkanlarına uygun bir öneride bulunacağız.”

Üyelik müzakerelerinin kesilip kesilemeyeceği şeklindeki bir soruyu da Steinmeier, şöyle yanıtladı:
“Bazı kişilerin daha şimdiden bu krizi müzakerelerin kesilmesi için bir fırsat olarak gördüklerini biliyorum. Bunun yapılmaması konusunda uyarıda bulunmak isterim. Müzakereleri kesmek çok çabuk olur, ancak yeniden güven kazanmak yıllarca çaba gerektirir. Bu nedenle tüm darbe ve engellere rağmen, Türkiye'yi Avrupa'ya bağlama projesiyle ilgili uzun yolu kararlılıkla izlemeye devam etmemiz lazım.” Steinmeier, Kıbrıs konusunda yapılması öngörülen toplantının neden iptal edildiği şeklindeki bir soruya da, şu yanıtı verdi:

“Toplantının gizliliği uzun süre korunamadı. Ankara ve Lefkoşa'da bu konuda basında haberler yer aldı. Daha sonra Kıbrıslı Türklerin toplantıya hangi sıfatla katılacakları konusunda tartışma başladı. Bu konuda yoğun bir tartışma başlayınca dönem başkanı Finlandiya haklı olarak toplantıyı erteleme kararı aldı.”

Türkiye'nin, AB'ye karşı bir sözü olduğunu bildiğini, buna karşın AB'nin de ”Kuzey Kıbrıslılara” verdiği sözü henüz yerine getirmediğini belirten Steinmeier, gelecek haftalar içinde hem Türk hükümetinin, hem de Kıbrıs Rum kesiminin gerekli esnekliği göstererek, Finlandiya'nın “akıllı uzlaşma önerilerini” kabul etmelerini dilediğini söyledi.

Finlandiya'nın isteği üzerine Kıbrıs konusundaki toplantının yapılması için çaba harcadığını, ancak toplantının son anda iptal edildiğini kaydeden Steinmeier, “Halbuki her iki tarafın da akılcı davranarak ihtilaftan kaçınmaya çalıştıkları ve bir anlaşmanın temelini atmaya çalıştıkları izlenimini edindim” şeklinde konuştu.

SORUNUN BÜYÜMESİ İSTENMİYOR

Almanya'nın gelecek yıl başında üstleneceği AB dönem başkanlığı sırasında sorunun büyümesini istemediği için şimdiden bu konuda yoğun şekilde çaba harcadığını ifade eden Steinmeier, AB'nin genişlemeden sorumlu komisyon üyesi Olli Rehn'in, İzleme Raporu açıklanmadan önce dile getirilen tüm karamsar görüşlere rağmen, Türkiye'deki eksiklikleri açıkça dile getirmesinin yanı sıra Türkiye'deki reformlardan da takdirle söz ettiğini kaydetti.

Steinmeier, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinin değiştirilmesi konusunda harcadığı çabalardan da görülebileceği gibi Türkiye'nin, daha gidecek bir parça yolu bulunduğunun bilincinde olduğunu belirterek, “Bugüne kadar elde edilenlerin ışığında, Avrupa açısından bakıldığında, tüm bunları kolayca tehlikeye atmak sorumsuzca olacaktır” dedi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim