Türkiye'nin, müzakerelerin devamı için Avrupa Birliği'ne yaptığı (AB) son dakika önerileri belli oluyor.

Hürriyet Brüksel Muhabiri Zeynel Lüle'nin bildirdiğine göre Türkiye, AB Dönem Başkanı Finlandiya'ya önerilerini iletti. 

 

Ankara'nın Dönem Başkanı Finlandiya’ya ilettiği öneriler şöyle:

1- Türkiye, ek protokol çerçevesinde, iki limanını geçici olarak karşılıksız şekilde Kıbrıs Rum Kesimi'ne açacak,

 

2- KKTC'deki Ercan Havaalanı'nın açılmasına karşılık Türkiye'de bir havaalanı Kıbrıs Rum Kesimi'ne açılacak.

 

3- Türkiye'nin bu adımlarına karşılık AB de, KKTC'ye uygulanan izolasyonların kaldırılması için adım atacak.

AB Dönem Başkanı Finlandiya, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün, limanların açılması konusunda Türkiye'nin önerilerini içeren bir mektubu inceledikten sonra yanıtı hazırlayacak.

Finlandiya'nın AB Daimi Temsilciliği Sözcüsü Mikko Norros, Dönem Başkanlığının, Gül'ün mektubunu incelemeyi sürdürdüğünü söyledi.

FİNLANDİYA: ÖNEMLİ BİR LİMANINI GEÇİCİ OLARAK AÇACAK
    
Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, Türkiye'nin önerisiyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Türkiye'nin önerisi Ankara Protokolü'nün tam uygulanması yolunda önemli bir adım. Fakat hala açıklığa kavuşturulması gerekiyor" ifadesine yer verdi.

DIŞİŞLERİNDE KIBRIS DEĞERLENDİRMESİ


Finlandiya Dışişleri Bakanı Tuomioja, "Eğer Türkiye ön koşulsuz olarak böyle bir adım atmaya hazırsa, bu olumlu adım AB Genel İşler Konseyinde Türkiye ile müzakerelerin sürdürülmesi tartışmasını etkileyecektir" şeklinde görüş bildirdi.

 

ÖNERİ COREPER'DE TARTIŞILDI

Türkiye'nin önerisi, AB üyesi ülkelerin Brüksel'deki daimi temsilcilerinden oluşan AB Daimi Temsilciler Komitesinin (COREPER) bugünkü toplantısında tartışıldı.

Toplantıda Finlandiya'nın AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Eikka Kosonen, Türkiye'nin önerisiyle ilgili meslektaşlarını sözlü olarak bilgilendirdi. Buna göre, Türkiye, Kıbrıs Rum kesimine bir limanını bir yıllığına açmayı teklif ediyor. Açacağı limanın ismini vermeyen Türkiye, daha sonra bir havaalanını da açabileceğini bildiriyor.

COREPER'de ayrıca, Türkiye'nin önerisiyle ilgili tartışmaya AB Komisyonu'nun da katkı yapması benimsendi.

 

Bu arada Dışişleri Bakanlığı’nda da değerlendirmeler yapıldı. Dışişleri Bakanlığı’ndan henüz söz konusu haberlerle ilgili resmi bir açıklama gelmedi. Ancak bakanlık içinde görüşmelerin sürdüğü öğrenildi.

 

ABD ELÇİSİ DIŞİŞLERİ'NDE

 

Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson da görüşmelerin sürdüğü dakikada Dışişleri Bakanlığı’na geldi.

"8 BAŞLIKTA ASKIYA ALMA" TAVSİYESİ

 

Avrupa Komisyonu,  geçen hafta, Türkiye'nin ek protokol uyarınca limanlarını Kıbrıs Rum kesimine açmaması dolayısıyla, müzakere edilecek 35 başlıktan 8'inin dondurulması yönünde tavsiye kararı almıştı.

 

Komisyon, diğer başlıkların açılabileceğini, ancak ek protokol tam olarak uygulanmadan, bunların kapatılmayacağını da kararlaştırmıştı.

(Hürriyet)

Editör: TE Bilişim