Limanda AB orta yolu buldu
 
Dün toplanan AB dışişleri bakanları , hem limanlarını Rum Kesimi ’ne açmayan Türkiye ’ye yönelik yaptırım olarak 8 başlıkta müzakereleri dondurma kararı aldı, hem de bu düğümü çözebilecek KKTC üzerindeki izolasyonların kaldırılması için önemli adım attı.

Avrupa Birliği dışişleri bakanları , liman ve havaalanlarını Rum gemi ve uçaklarına açmayan Türkiye ’ye yönelik yaptırımlar konusunda bir "orta yol" buldu. Geç saatlere kadar süren toplantı sonucunda Türkiye konusunu, 14-15 Aralık ’taki "AB zirvesi"ne bırakmayan bakanlar, AB Komisyonu ’nun 29 Kasım ’da yayınladığı tavsiye kararına "büyük ölçüde" uydu. Ancak toplantıdan KKTC ’ye uygulanan izolasyonların gelecek yıl kaldırılması kararı çıktı. AB bakanları ayrıca, önümüzdeki dönemde Türkiye ’den limanlar konusunda "yapıcı" ve yeni öneriler gelmesi halinde, AB ’nin kararına da olumlu yönde etki edeceği mesajını verdi.

TAKVİM ZİKREDİLMEDİ

Böylelikle AB dışişleri bakanları , Türkiye ’nin limanları açması için "olmazsa olmaz" şartı olarak dile getirdiği KKTC ’ye yönelik izolasyonların kaldırılacağı mesajını verirken, diğer yandan da limanların açılması ile ilgili herhangi bir "takvim" zikretmekten kaçındı. AB ’li bakanlar, AB Komisyonu ’nun her yıl yayınladığı "ilerleme raporunda", 2009’a dek limanlar konusunda da yıllık değerlendirme talep etti. Komisyonun bundan önceki raporlarında da limanlar konusuna geniş şekilde yer veriliyordu. Dolayısıyla bu kararın mevcut uygulamaya herhangi bir yenilik getirmesi beklenmiyor.

Hatta AB , Ocak ’ta KKTC ile doğrudan ticareti sağlayacak karar alırsa Ankara ’nın liman ve havaalanlarını açması gündeme gelebilecek. Bu durumda üç yıl boyunca limanlarla ilgili değerlendirme beklentisi ile askıya alınmayan 26 müzakere fasıllarının kapatılmaması da devre dışı kalacak.

Komisyon, 21 Eylül 2005’te yayınladığı "Kıbrıs Deklarasyonu "na ilişkin gelişmeleri üç raporunda değerlendirecek. Deklarasyonda Rum Kesimi ’nin tanınması, limanlar ve çözüm için BM süreci ile ilgili unsurlar var.

AB dışişleri bakanları , dün uzlaşmaya vardıkları kararda, komisyon tavsiyesi doğrultusunda sekiz başlığın askıya alınmasını (Malların Serbest Dolaşımı , Taşımacılık, Gümrük Birliği , Tarım , Balıkçılık , Dış İlişkiler , Mali Hizmetler ve İş Kurma Hakkı ) benimsedi. Teknik çalışması tamamlanan diğer başlıkların açılmasını, ancak bu başlıkların kapanmasını limanlar şartına bağladı.

Hürriyet
 

Editör: TE Bilişim