Avrupa Birliği, Türkiye ile Kıbrıs yüzünden çıkacak olası bir krizi önlemek için değişik formüller üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk, "Türkiye'nin hukuki yükümlülüklerini yerine getirme zorunluluğunun yanı sıra AB'nin de Kıbrıslı Türklere karşı yerine getirmesi gereken siyasi ve etik zorunluluğu var. İki konu bu nedenle birbirine bağlantılıdır" dedi.

Türkiye ile yaşanan "liman sorunu"nu değerlendiren Lagendijk, "Mantıklı olan, Türkiye'nin limanlarını Kıbrıslı Rum gemi ve uçaklarına açmasının Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonun ortadan kalmasıyla eş zamanda gerçekleşmesidir" dedi. Kıbrıslı Türk ve Rum gazeteci ile öğrenciler için Brüksel'de düzenlenen seminerler dizisi çerçevesinde konuşan Lagendijk, "Türkiye'nin, limanlarını Kıbrıs Cumhuriyeti'ne açmaktan başka çaresi yok, ancak diğer yandan da AB'nin Kıbrıslı Türklere verdiği sözü tutması gerekir" dedi.

Türkiye'nin AB yolunu tıkayabilecek bir üçüncü sorunun Kıbrıs olduğunu kaydeden Lagendijk, Kıbrıs Rum kesimini, Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonların kaldırılmasını birkaç AB üyesi ülke ile birlikte engellediği için eleştirdi. Pekçok modelin gündemde olduğunu söyleyen Lagendijk, bunlardan birinin de Mağusa Limanı'nın AB ile BM kontrolü altına doğrudan ticarete açılması olduğunu ifade etti. Lagendijk, konunun AB dönem başkanı Finlandiya tarafından tartışıldığını ve olası bir tren kazasının engellenmesi için formül arayışı içinde olunduğunu sözlerine ekledi.

Konunun AP içinde de oldukça rahatsızlık yarattığını belirten Lagendijk, "Bir taraftan Türkiye'nin Ankara Protokolü'nü imzalama zorunluluğu ortada dururken, diğer yandan da AB'nin Kıbrıslı Türklere verdiği sözü tutmamasının yarattığı rahatsızlık var" diye konuştu.

Kıbrıslı Rum gazetecilerin, "eş zamanlı hareket" formülünü "Türkiye'ye ödün" olarak değerlendirmesine karşılık Lagendijk, "Bu bir ödün değil. İki konu bu nedenle birbirine bağlantılıdır" şekline konuştu.

Brüksel'den KKTC 'ye gelen 4 gazeteciyi kabul eden Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, görüşme sırasında yaptığı konuşmada, "Limanların eş zamanlı açılmayıp Türkiye limanlarının Rum bandıralı gemilere açılması halinde, Kıbrıslı Türkler'in maruz kaldığı izolasyon ve ambargolar kat kat artacak, ekonomi çökecektir. Bu senaryoyu düşünmek dahi istemiyorum. Kıbrıs'ın çözüm yeri AB değil BM'dir." dedi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim