Kaptan Köşküne Alarm Koyacaklar

Köprüüstü vardiya personelinin seyir esnasında uyumasını engellemek için, gemilerin kaptan köşklerine harekete duyarlı alarm sistemlerinin yerleştirilmesi gündemde..

Bu konudaki öneri, Londra'da devam etmekte olan Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün Seyir Güvenliği Alt Komitesi (NAV) 53. Dönem Toplantılarında dün Danimarka tarafından yapıldı.

Danimarka, Denizde Can Güvenliği Uluslararası Sözleşmesi'nin (SOLAS) 5. Kısım 19.Maddesi 2.2.3 bendinin eklenerek 2009 yılından sonra inşa edilecek 150 gross tonajdan büyük  bütün yük gemileri ile her tonajdaki yolcu gemilerinin köprüüstü vardiya alarm sistemi'ni bulundurmalarının zorunlu tutulmasını öneren bir kağıt sundu.

Sistemin yeni gemilere kurulmasının 1500 USD maliyetinin olacağı, eski gemilere yerleştirilmesi halinde maliyetinin biraz daha artabileceği tahmin ediliyor.

NAV Alt Komitesi, köprüüstü vardiya alarm sistemi ile ilgili performans standartlarını daha önce belirlemişti. Gemilere bu sistemle ilgili zorunluluk getirilmesi ile ilgili çalışmaların ise 2008 yılına kadar bitirilmesi hedeflendi.

Japonya, konuyla ilgili yaptığı ve NAV alt komitesi'ne sunduğu bir raporda kıyılarında meydana gelen 335 kazanın vadiya personelinin uyumasından kaynaklandığını belirtti.

Vardiya personelinin uyumasının karaya oturmalarda %61, çatışma türü kazalarda %26 oranında kaza nedeni olduğu belirlendi. Kazalarda balıkçı gemilerinin payı %55, tankerler dışındaki yük gemilerinin payı ise %31.

Dün yapılan tartışmalarda söz alan ülkeler genelde köprüüstü vardiya alarm sistemi'ni desteklerken, bu konuya ihtiyatlı yaklaşan çeşitli ülkeler ve  danışman kuruluşlar da yorgunluğun nedenlerinin ayrıca ele alınması gerektiğini veuyku sorununun sadece alarm sistemi taktırılarak çözülebilecek bir sorun olmadığı konusunda  NAV alt komitesini uyardılar.

Sistem, harekete duyarlı olarak çalışıyor. Köprüüstünde bir süre hareket olmadığı takdirde sistem vardiya personelinin uykuya dalmış olabileceğini hesaplayarak alarmı devreye sokuyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim