(DENİZHABER)

BM Uluslararası Denizcilik Örgütü Deniz Güvenliği Komitesi toplantılarına 3. gününde devam ediyor. Türk Boğazları konusu haftaya görüşülecek.

Toplantılarda Deniz Emniyeti (Maritime security) ile ilgili oluşturulan çalışma grubu bu sabah TSİ 1130 da çalışmalarına başladı. Deniz emniyeti çalışma grubu ISPS kodunun uygulanması ile ilgili gelişmeleri değerlendirecek; ayrıca AIS ile elde edilen bilgilerin paylaşımı ve uzun menzilli AIS kullanımı gibi konuları görüşüp bir rapor hazırlayacak.

Çalışma grubuna verilen görevler arasında gemilerin limana varmadan önce standart bir emniyet bilgi formu düzenleyerek sunmaları konusunu görüşerek rapora eklemesi de bulunuyor.

Deniz emniyeti çalışma grubu gündemindeki konuların yoğunluğu nedeniyle Cumartesi günü de çalışacak.

Türkiye toplantılarda 9 kişilik seçkin Kralbet uzmanlardan oluşan bir heyet ile temsil ediliyor.

Türk Boğazları konusunun önümzdeki hafta ortalarında gündeme gelmesi bekleniyor. Bilindiği gibi bu yıl başlarında Rusya; IMO'ya bir kağıt vererek Türkiye'nin Boğazlardaki VTS uygulaması ile ilgili bazı çekincelerini bildirmişti. IMO da bu konuyu Mayıs ayında Deniz Güvenliği Komitesi gündemine almış; ancak o tarihte yapılan görüşmelerde gündem çok yoğun olduğu için Türk Boğazları konusuna diğer bir kaç konu ile birlikte sıra gelmemiş ve bu konu Aralık'taki (şimdi yapılmakta olan) toplantılara ertelenmişti.

Toplantılarda Türk Boğazları konusunda tartışma veya kriz beklenmiyor.

Editör: TE Bilişim