IMO Seyir Güvenliği Alt komitesi 51. dönem toplantıları devam ediyor.

Pazartesi başlayan toplantıların ilk üç gününde çeşitli bölgelerde ve liman yaklaşımlarında trafik ayırım şemaları oluşturulması kabul edildi.

Kolombiya’nın 7 limanı (Puerto Bolivar, Santa Marta, Baranquilla, Cartagena, Turbo, Buanaventura ve Tumaco) için trafik ayırım şeması oluşturulması onaylandı.

Kanada ve ABD’nin birlikte sundukları bir teklif üzerine  Juan de Fuca Boğazı ve yaklaşımında yapılarak trafik sıkışıklıklarının önlenmesi için  mevcut trafik ayırım şemasında değişiklik yapılması  kabul edildi.

Bundan başka; Gata Boğazı, Porkkala Feneri, Dover Boğazı  ve çevresi için mevcut trafik ayırım şemalarında yapılan birtakım değişiklik önerileri de kabul edildi.

Ayrıca; Danimarka’nın sunduğu öneri üzerine Great Belt Trafik Sahasında mevcut zorunlu gemi raporlama sisteminde değişiklik yapılması onaylandı.

İspanya’nın önerisi üzerine ise Kanarya Adaları yakınlarındaki yoğun trafiğe sahip noktalarda iki yeni trafik ayırım şeması Onwin oluşturulması ve bir bölgede de zorunlu raporlama sistemi uygulanması kabul edildi. Aynı zamanda bu bölgede ekosistemin korunması amacıyla “Uzak bulunulacak saha” oluşturulmasına karar verildi.

NAV alt komitesi; Ekvator’un teklifi üzerine ise Galapagos Adalarının ekosisteminin korunması amacıyla burada da bir “Uzak bulunulacak saha” oluşturulmasını onayladı.

Baltık Denizi Özel Duyarlı Deniz Alanıyla ilgili olarak ise; Baltık ülkeleri tarafından ortak olarak verilen yeni trafik ayırım şemaları oluşturma, önerilen derin su rotası oluşturma, uzak bulunulacak saha oluşturma önerileri görüşüldü.

Uluslar arası trafiğe açık suyollarında ve bu arada Baltık denizinde zorunlu kılavuzluk ilan edilmesi için IMO’nun yöntem araştırmasını teklif eden Dünya Tabiat Fonu’nun kağıdı ise not edildi.

Toplantılar; Cuma günü tamamlanacak.

(DenizHaber.Com Özel)

Editör: TE Bilişim