SeaNews Turkey'de yer alan habere göre, Uluslararası Denizcilik Örgütü Genel Sekreteri Kitack Lim, Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemi içerisine deniz taşımacılığının da dahil edilmesinin, deniz taşımacılığından kaynaklanan sera gazı emisyonlarının küresel bazda azaltılması çabalarını zayıflatabileceğini söyledi.

Aynı endişeler Uluslararası Deniz Ticaret Odası tarafından geçtiğimiz ay ifade edilmişti. 

Limm, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz,  Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’a yolladığı mektupta; "EU-ETS'yi deniz taşımacılığını da içine alacak şekilde genişletmek konusunda alınan nihai karar sadece erken olmakla kalmadı, aynı zamanda IMO'nun uluslararası taşımacılıktan kaynaklanan GHG emisyonlarına çözüm bulmasına da ciddi şekilde etki edecek" dedi. 

IMO, sera gazı kontrollerine yönelik çabalarının "ileri bir aşamaya geldiğini" söyledi. IMO, 2013 yılında yeni ve mevcut gemilere ilişkin teknik ve operasyonel gereksinimlerin bir takımının yürürlüğe girdiğini ve Ekim 2016'da benimsediği ve küresel ölçekte zorunlu ve geçerli olacak bir sistem aracılığıyla gemilerin yakıt-yağ tüketimine ilişkin verileri topladığını ifade etti.
IMO, "Bu, enerji verimliliğini artırmak ve uluslararası deniz taşımacılığından kaynaklanan GHG emisyonlarını gidermek için başka önlemlerin alınmasına gerek olup olmadığı konusunda bilinçli bir karara yol açan üç adımlı bir yaklaşımın ilk adımı olacak" dedi. "Eğer durum öyleyse, o zaman politika seçenekleri dikkate alınacak." 
IMO, 2018 yılında ilk GHG stratejisinin uygulanmasını öngören, gemilerden kaynaklanan GHG emisyonlarının azaltılması konusunda kapsamlı bir strateji geliştirilmesi için "yol haritasını" onayladığını da belirtti. "IMO, bu tedbirlerin içerisinde AB üyesi ülkelerin de bulunduğu tüm  IMO üyelerini kapsadığını vurguladı.

Editör: TE Bilişim