IMO Genel Kurulu 2008-2009 Konseyini Seçti

Merkezi Londra'da bulunan Birleşmiş Milletler'in denizcilikteki uzman kuruluşu Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) 25. Genel Kurulu, 2008 ve 2009 yıllarında Konsey'de yer alacak üyelerini seçti.

Konsey için seçim 23 Kasım 2007 Cuma günü yapıldı. Türkiye bu oylamada  (c) grubundan 5. Kez yeniden konsey üyeliğine seçildi. Bu oylamanın sonucuna göre 40 üye ülkeden oluşan yeni IMO Konseyi şu üyelerden oluştu:

(a) Grubu: Çin, Yunanistan, İtalya, Japonya, Norveç, Panama, Kore Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, İngiltere ve ABD.

(b) Grubu: Arjantin, Bangladeş, Brezilya, Kanada, Fransa, Almanya, Hindistan, Hollanda, İspanya ve İsveç.

(c) Grubu : Avustralya, Bahama, Şili, G. Kıbrıs, Danimarka, Mısır, Endonezya, Jamaika, Kenya, Malezya, Malta, Meksika, Yeni Zelanda, Nijerya, Flipinler, Suudi Arabistan, Singapur, Güney Afrika, Tayland, Türkiye.

Türkiye, Konseye üyelik için ilk  başvurusunda 1999 yılında seçilmişti. Türkiye IMO tarihinde ilk başvurusunda üyeliğe seçilen 2. ülke olmuştu.  Daha önce sadece Finlandiya ilk başvurusunda üyeliğe seçilebilmişti.

IMO Konsey seçimlerindeki a, b, ve c grupları için şu kriterler göz önüne alınıyor:

(a) grubundaki on üye, Uluslararası Gemi Taşimacılığı hizmetleriyle yoğun olarak uğraşan ülkelerden seçiliyor.

(b) grubundaki on üye, Uluslararası Deniz Kaynaklı Ticaret ile yakından ilgili ülkelerden seçiliyor,

(c) grubundaki 20 üye, üstteki iki madde kapsamında olmayan ancak seyir ve deniz taşimacılığına özel ilgisi olan ve dünyanın büyük coğrafi alanlarının temsi edilmesini sağlayacak olan ülkelerden seçiliyor.

Bu şekilde Konsey 40 ülkeden oluşuyor. Ancak konsey içerisinde alınacak kararlarda oylama yapılırken a, b ve c grubu oyları eşit ağırlığa sahip bulunuyor.

Genel Kurul’dan sonra IMO’nun en yetkili organı olan Konseyin IMO içerisinde çok önemli ve saygın bir işlevi var.

Konseyin görev ve yetkileri şöyle sıralanıyor:

  • Konsey üyeleri Genel Kurul’un bir sonraki oturumuna kadar görevde kalır, görevinden ayrılan üyeler ise yeniden seçilebilir.
  • Konseyin toplanabilmesi için 21 üyenin bulunması ile yeterli çogunluk oluşturulmuş sayılır. Konsey, bir ay önceden yapılan davetle başkanın veya üyelerden en az 4’ünün isteğiyle görevlerinin gereğini yerine getirebilecek sıklıkta toplanır. Toplantılar konseyin belirleyebileceği herhangi bir yerde yapılabilir.
  • Konsey, Deniz Güvenliği Komitesi, Hukuk Komitesi, Deniz Çevresini Koruma Komitesi, Teknik İşbirliği Komitesi ve diğer örgütlerin birimlerinin önerilerini göz önünde tutarak, Genel Sekreterlik tarafından hazırlanan taslak programı ve bütçe hesaplarını dikkate alır ve bunları hesaba katarak Organizasyonların genel itibar ve önceliklerine göre onların bütçe ve çalisma programlarını Genel Kurul’a tanıtır ve sunar.
  • Deniz Güvenliği Komitesi, Hukuk Komitesi, Deniz Çevresini Koruma Komitesi, Teknik İşbirliği Komitesi ve diğer örgütlerin birimlerinin raporlarını, teklif ve tavsiyelerini alır ve bunları Genel Kurul’a iletir; Genel Kurul’un oturumu olmadığı zaman Konsey’in yorumları ve tavsiyeleri ile birlikte bilgi için üye ülkelere gönderir.
  • Genel Kurul’a Örgütün parasal durumlarını kendi yorum ve tavsiyeleri ile birlikte sunar.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim