IMO Denizde Üstün Cesaret Ödülü Verildi

IMO Denizde Üstün Cesaret ödülü bu yıl fırtınada kendi yaşamlarını riske atarak kurtarma operasyonuna katılan iki denizciye verildi.

83155 DWT'luk Bahama Bayraklı OBO Gemisi Searose G'nin 2. zabiti Mustafa Topiwala Kaptan Zvonimir Ostric, IMO'nun 2007 Yılı denizde Üstün Cesaret ödülünü almaya layık görüldüler.

Topiwala ve Ostric, Mart 2006 tarihinde Doğu Akdeniz'de batan Teklika gemisi kazazedelerinin lurtarılma operasyonunda son derece ağır deniz ve hava koşullarında görev almışlardı. Her ikisi de Bahama Hükümeti ve Uluslararası Gemi kaptanları Birlikleri Federasyonu (IFSMA) tarafından bu ödül için aday gösterilmişlerdi.

25. Genel Kurul esnasında bu ödül verildi, ödülü verirken bir konuşma yapan Genel Sekreter Mitropoulos, ödülün "üstün cesarete bir katkı, büyük tehlikeler karşısında gösterilen kararlılığa ve kurtarılan ve riske atılan yaşamlara adanmış bir ödül" olduğunu söyledi.

Searose G, Akdeniz geçişi esnasında Süveyş kanalı'na doğru ilerlerken Malta bayraklı Teklivka adlı gemiden yardım çağrısı alır. Teklivka, fırtına şeklinde esen rüzgarda 50 mil kadar güneyde batmaktadır. Searose G oraya yönlenir ve kaza yerine ulaştığında, Teklivka batmıştır. Dramatik bir kurtarma operasyonu başlar. Searose G denizdeki mürettebattan 9'unu kurtarmayı başarır. 3 kazazede bir başka gemi tarafından kurtarılır. Ne yazık ki Teklivka'nın mürettebatından 3'ü hayatını kaybeder.

Değerlendirme jürisi, Searose-G gemisinden İkinci Zabit Topiwala ve Kaptan Ostric'in bu kurtarma operasyonunda kendi yaşamlarını riske attığına ve yaptıkları işin kendi normal vazifelerinin dışında bir iş olmasına rağmen isteyerek bunu yapmalarını dikkate aldı. Kendi gemilerinde güven içinde iken yağ ve deniz suyu dolu bir can salına atlayarak kurtarma operasyonu yaptılar. Hava ve deniz koşulları son derece olumsuzdu. İkinci zabit Topiwala bu koşullarda denize atladı, Kaptan Ostric de ona yardım etti.

Topiwala ve Kaptan Ostric'e birer gümüş madalya verildi, ayrıca gösterdikleri üstün cesareti belirten bir de sertifika aldılar.

Genel Sekreter Mitropoulos, aday gösterilen diğer 8 denizciye de birer sertifika verdi. Çünkü jüri, denizde gösterilen her cesaretin ayırım yapılmaksızın değerlendirilmesi gerektiğini önermişti, bu yüzden Mitropoulos bütün aday gösterilenlere birer sertifika sundu. Bu kişiler şunlar:

- Hong Kong Devlet Uçuş Servisi (Çin tarafından aday gösterildi)

- Çin Arama Kurtarma servisinden Kaptan Xufeng Zu

-Dr. Christine Jane Bradshaw, yardım gerektiren bir hastaya yardım etmek için bir kreynle gemiye indirildi, daha önce hiç denizde bulunmamıştı,

-Brett Churcher, Striker adlı balıkçı gemisinin maran gozu,

- Okyanus aşırı kurtarma gemisi Nanhaijiu 111'in müretebatı,

- İspanyol Deniz Güvenlik Birimi'nin hızlı tekneleri ve gemilerinin mürettebatı,

- Letonya siciline kayıtlı tanker Ance'nin Kaptanı  Victors Timoscenko,

- Batı Gambiya İtfaiye Teşkilatı Erlerinden Kekoi Jaiteh (İç sularda alabora olan yük gemisinden üç mürettebatı kurtarmıştı)

21 ayrı cesaret adayı 9 üye ülke ve danışmanlık statüsü bulunan kuruluş tarafından aday gösterildi. Adaylar bir değerlendirme jürisi tarafından elemeye tabi tutuldular.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim