Alman Kaza Araştırma Bürosu (BSU), Şubat ayında M/V Maersk Kure adlı konteyner gemisinin iskeleye bağlanması sırasında meydana gelen ve bir kişinin hayatını kaybettiği kaza sonrasında gemilerin demirlenmesi/bağlanması işlemleri ile ilgili kuralların eksikliğine dikkat çeken bir rapor yayınladı.

Bu raporu dikkate alan ve bu konu hakkında da uzun zamandır çalışmalar yürüten Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) gemilerin demirlenmesi/bağlanması konusunda bir yönetmelik yayınladı. IMO'nun hazırladığı yönetmelikte özellikle risk değerlendirmeleri üzerinde duruluyor.

Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS) her ne kadar IMO'nun bu hamlesini desteklese de risk değerlendirmesini vurgusundan yana endişe taşıdığını belirtti. Gemi tasarımı ve inşasıyla ilgilenen IMO alt komitesine sunduğu görüşte, 'Denizcilik idareleri, gemi sahipleri ve operatörler ile tasarımcı ve klas kuruluşlarına sağlanacak bilgilerin açık, yol gösterici etkili olması ve konumun tüm yönleriyle ele alınması için tasarı üzerinde daha fazla çalışılmalıdır.' ifadelerini kullandı.

BSU, geçtiğimiz yıl Şubat ayında M/V Maersk Kure adlı konteyner gemisinin iskeleye bağlanması sırasında palamar halatı koptu ve iskelede görev yapan bir çalışan hayatını kaybetti.

Yapılan soruşturma sonucunda palamar halatının standartlara uygun olmadığı tespit edildi. BSU'nın yaptığı uyarı sonucu kopan palamar halatının cinsleri toplatıldı ve kullanımdan kaldırıldı.

BSU'nın yayınladığı kaza raporunda gemilerin demirlenmesi ve bağlanması sırasında geçerli olan yönetmeliklerin yeterli olmadığını belirtti.

IMO'nın bu olaylar karşısında yayınladığı yönetmelikte palamar halatlarının kullanımı belirtildi. Yönetmelikte palamar halatlarının 6 ayda bir kontrol edilmesi gerektiği, halatların 5 yılda bir yenilenmesi gerektiği ve halat personelinin sıkı bir güvenlik eğitimi alması gerektiği vurgulandı.

Editör: TE Bilişim