IMO, Balast Suyu Sözleşmesini erteledi

Uluslar arası Denizcilik Örgütü kararlaştırılan ölçütlere uygun arındırma sistemlerinin halen yeterince geliştirilememiş olması nedeniyle Balast Suyu Sözleşmesi’nin yürürlüğe giriş tarihini 2011 sonuna erteledi.

IMO Genel Kurulu’nun dün yapılan oturumunda Balast Suyu Sözleşmesi'nin (Ballast Water Convention)  uygulanabilirliğinin olmadığı yönünde eleştiriler yapılması sonrasında 2 yıllık erteleme kararı çıktı.

İngiltere’nin de aralarında bulunduğu bazı üyeler, 2004’te alınan kararların kendi bayrağını taşıyan gemilerde  henüz arındırma sistemlerinin konulmamış olması yüzünden  uygulanmasının mümkün olmaması sebebiyle Sözleşmeyi imzadan çekindiler.

Değişiklik sadece bu tarihten sonra karinesi yapılan ve 5000m3’ten az balast kapasitesi olan gemileri etkileyecek. Bu gemilerin 31 aralık 2011 tarihinden önceki ikinci yıllık sörveylerine  kadar sisteme uyma zorunluluğu aranmayacak.

Ancak, arındırma sistem üreticilerinin test ve onay alma işlemlerini hızlandırmaları için üzerlerindeki baskı halen devam ediyor. Şimdiye kadar sadece 6 sistem IMO’dan temel düzeyde onay alabilmiş durumda.

Bunlardan hiçbirisi son onayı almaları için gerekli olan deneyleri tamamlamış değil. Ayrıca bunlardan hiçbirisi yine beklenen talebi karşılamaya yeterli olacak seri üretim olanaklarını ortaya koyabilmiş değiller.

Sözleşmeyle ilgili diğer tarihlerde bir değişiklik yapılmadı, 1500 m3 üzerinde balast kapasitesi olan her gemi bu sistemi 2016 yılı itibariyle uygulamaya sokmuş olacak.

Uluslar arası Deniz Ticaret Odası da gemi donatanlarının Sözleşmeye uymasının imkansız olduğunu belirterek erteleme yönünde baskı yaptı.

Kaynak: Lloyds List Çeviri: DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim