PARİS MEMORANDUMU, GEMİ TUTULMALARINDA ARTIŞ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR

Adam Corbet Londra’dan yazıyor.

Paris Memorandumunda (Paris MOU) gemi tutulmaları altı yıldan beri ilk defa artmış olup, bu durum, güvenlik ve çevre ile ilgili yetersizliklerde endişe verici eğilimlerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur.
Lahey’de bulunan Avrupa Liman-Devleti Otoritesi, 2006 yılında gemi tutulmalarının bir önceki yılda olan 944’e göre 1,174’e yükseldiğini açıklamıştır.  Gemi tutulmalarının %13 kadarının klas kuruluşları ile ilgili olduğu görülmüştür.
Gemi tutulmalarının tiplerine göre dökümünü yapan Paris MOU, Uluslararası Gemi ve Liman Güvenliği (ISPS) Kodu ihlallerinin korkulacak derecede arttığını bildirmiştir.
ISPS Kodu Temmuz 2004’de ilk olarak başlatıldığı zaman, ilk yarı yılda kaydedilen ISPS ile ilgili yetersizlikler sadece 107 idi.  2005 yılına kadar bu ihlaller 817’ye fırlamış, ve geçen yıl biraz düşme göstermiştir, ancak gene de 735 yetersizlik ile şaşırtıcı bir şekilde yükselmiştir.

Çevre ile ilgili noksanlıklar da 2005’deki 3,965’den %38 artış göstererek, geçen yıl 5,435’e çıkmıştır.  Paris MOU, bunun, uyguladığı yoğunlaştırılmış denetleme kampanyasının bir sonucu olduğunu bildirmektedir.  Ancak, bu kampanya gemilerdeki endişe verici, işletmeyle ilgili bazı uygulamaları da ortaya çıkarmıştır.

ABD’de, yağlı-su ayrıştırma cihazlarının (oily-water separators) yanlış kullanılması yüzünden  gemi adamlarına ve armatörlere uygulanan uzun süreli hapis ve mali cezalar olmasına rağmen, Paris Memorandumunun (Paris MOU) yoğunlaştırılmış denetleme kampanyası, birçok gemi sahibinin mevzuata aykırı uygulamalarını düzeltmediklerini göstermiştir.

Paris MOU’nun yukarıda belirtilen denetleme kampanyası, denetlenen 4,614 gemiden 108’inde, denizcilik endüstrisi tarafından “sihirli borular” olarak adlandırılan, kestirmeden aşma borusu (bypass) sistemlerinin yağlı-su ayrıştırma cihazlarına  konduğunu ortaya çıkarmıştır.

Paris MOU Genel Sekreteri Richard Schiferli, gemi tutulmalarındaki artıştan hızla büyüyen piyasayı sorumlu tutmuş “Yük piyasasının çok iyi olması gerçeği karşısında, eski gemiler planlandığından daha uzun süre kullanılmaktadır” demiştir. Richard Schiferli şunları eklemiştir “Bu durum, eski gemilerin güvenliği üzerinde ters bir etki yapabilir.  Gemi tutulmasından sonra yapılan onarımların nispeten düşük olan bedeli, yük taşınmasından ileri gelen yüksek kar karşısında ağır gelmemektedir.”

Başlatılacak yeni bir denetleme rejimi ile her 24 ayda sadece bir defa denetleme yapılması suretiyle yüksek kaliteli gemiler ödüllendirmiş olacaktır.  Kötü liman devleti kayıtları olan gemiler ise, her altı ayda bir denetlemelerle karşılaşmak zorunda kalacaklardır.

(31.08.2007 tarihli Trade Winds gazetesinde yayınlanmıştır.)

(Türkçe çevirisi İMEAK DTO tarafından yapılmıştır.)

DTO Web Sitesi

Editör: TE Bilişim