AB Dönem Başkanı Finlandiya, Helsinki'de yapılması planlanan Kıbrıs Zirvesi'nin iptal edildiğini açıkladı.

Finlandiya'nın Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Türkiye, Yunanistan, Rum kesimi ve KKTC'nin katılacağı bir zirve ihtimali kalmadı" dedi. Birliğin dönem başkanı Finlandiya, Türkiye hakkındaki ilerleme raporu gelecek hafta yayımlanmadan önce müzakereleri rayından çıkarabilecek Kıbrıs konusunun yüzyüze tartışılmasını istiyordu.

Finlandiya'nın hazırladığı Kıbrıs planının masaya yatırılacağı toplantıya Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum tarafların yanısıra Türkiye ve Yunanistan'ın davet edildiği söyleniyordu.

Ancak Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja'nın bir sözcüsü bugün yaptığı açıklamada "Helsinki'de bir toplantı şansı yok" dedi.  Sözcü, şu andan itibaren siyasi düzeyde müzakerelere devam edeceklerini söyledi.

Finlandiya hükümet sözcüsü Mikko Narros da toplantının iptalinin ''Herkesi aynı masada toplayamıyoruz'' anlamına geldiğini ifade etti. Toplantıya Kıbrıslı Rumlar adına Dışişleri Bakanı Yorgo Lilikas'ın katılacağı açıklanmıştı.

Bunun üzerine KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da muadilinin Tasos Papadopulos olduğunu söyleyerek katılmama kararı almıştı.

Cumhurbaşkanı Talat, Helsinki'ye dışişleri bakanını göndereceğini açıkladı. Türkiye Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de Finlandiya'nın girişiminin iyi niyetli olduğunu, ancak Kıbrıs'ta çözümün doğru adresinin BM olduğunu söylemişti.

Gül "Çözüme hazır olduğumuzu söylüyoruz. Her yere gideriz, konuşuruz" dedi. Yunan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yorgo Kumuçakos ise kendilerine herhangi bir davet ulaşmadığını belirtti. Kıbrıslı Türk lider Talat, yarın Brüksel'de Finlandiya Dışişleri Bakanı Erki Tuomioja'yla görüşecek.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim