Euro Bölgesi sanayi kesiminde canlanma gözleniyor

Euro bölgesi sanayi kesiminde siparişlerin haziran ayında beklenenden daha yüksek oluşu krizden çıkışın sinyali olarak yorumlanıyor.

Avrupa Birliği İstatistik Kurumu Eurostat’ın açıkladığı rakamlara göre yıllık siparişlerde yüzde 25,1’lik azalmaya karşın aylık siparişlerin yüzde 3,1 oranında yükseldiği görüldü.

Ekonomistler aylık yüzde 1,5’lik artışa karşın yıllık yüzde 28,9’luk azalma bekleniyordu.

Ekonomik faaliyetlerdeki eğilimlere işaret eden kıpırdanmanın önümüzdeki aylarda üretime dönüşmesi ümit ediliyor.

Fortis Bank ekonomisti Nick Kounis konuyla ilgili olarak “Küresel ekonomi euro bölgesi sanayi sektörü sayesinde beslenmeye başladı ve biz üçüncü çeyrekte genel olarak tüm ekonomide ve özellikle sanayi alanında büyüme bekliyoruz” dedi.

16 üyeli euro bölgesinde ekonomi küresel kriz nedeniyle 2008’in ikinci çeyreğinde daralmaya başlamıştı.

2009’un ikinci çeyreğinde ekonominin ardı ardına beş kez daraldığı görüldü ancak ilk çeyrekteki daralma yüzde 2,5 olurken diğerlerinde binde 0,1 oranında gerçekleşti.

Kounis haziran siparişleriyle ilgili veriler Avrupa Merkez Bankası’nın para politikasına dair herhangi bir ipucu taşımadığını çünkü yukarıya doğru eğilimlerin Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da mayıs itibarıyla görülmeye başlandığını söyledi.

Kounis rakamların açıkça euro bölgesinde ekonomik iyileşmeye işaret ettiğini kaydetti. Haziran ayı verileri iki ay üst üste kötüye gidiş sonrasında yükselmenin gerçekleştiğini gösteriyor. Eurostat mayıs rakamlarını aylık binde 5 şeklinde düzeltirken yıllık düşüşün yılda 30,1’den 30,3’e çıktığını, aylık düşüşlerin de binde 2’den binde 5’e yükseldiğini açıkladı.

Hazirandaki yükseliş sermaye ürünlerinde talep artışıyla gerçekleşti ve yüzde 5,6 oldu. Beyaz eşya haricindeki mallarda aylık talep artışı yüzde 3,1 olarak not edildi. Ara ürünlere ve dayanıklı tüketim mallarına yönelik talep ise sırasıyla binde 9 ve yüzde 3,5 oranında azaldı.

Gemi, uçak ve tren siparişleri haricinde siparişler aylık yüzde 1,9 yükselirken yıllık yüzde 26,7 azalma görüldü. Mayısta yüzde 30,3’lük nisanda yüzde 35 azalma gözlenmişti.

Cumartesi günü yaptığı açıklamada Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet politika yapıcıları krizin önemli kısmının geride kalmış olması nedeniyle mali krizin yol açtığı hasarı göz ardı etmemeleri konusunda uyardı.

Aynı gün bankanın İdare Kurulu Üyesi Ewald Nowotny Reuters haber ajansına Avrupa’da ekonominin yılın ikinci yarısında toparlanmaya başlayacağını ancak sürdürülebilir iyileşmenin en erken 2010 başlarında görülebileceğini söyledi. Şimdi gördüğümüz şey düzelmenin büyük oranda kamusal tedbirler sayesinde olduğudur.”

Editör: TE Bilişim