ERDOĞAN: DESTEĞİN SÜRECEĞİNDEN KUŞKUMUZ YOK

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Komisyonun bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ülkemizin AB'ye üyelik sürecine yönelik desteğini sürdüreceğinden bir kuşkumuz bulunmadığını bu vesileyle ifade etmek istiyorum'' dedi.

Başbakan Erdoğan ile AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Durao Barroso yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler.

Erdoğan, Türkiye'ye Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı düzeyinde bir ziyaretin gerçekleşmesinin, Türkiye'nin AB katılım sürecine verdiği önemi göstermesi bakımından ayrı bir anlam taşıdığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

''Görüşmemizde, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinde yaşadığı sıkıntıları da gözden geçirme fırsatını bulduk. Türkiye'nin özellikle geleceğe yönelik bu süreçte elinden gelen tüm gayreti, kararlılığı ortaya koyduğunu da ifade etme fırsatı bulduk.

Komisyonun, bugüne kadar olduğu gibi ileride de ülkemizin üyelik hedefine desteklemeye devam edeceğine inanıyoruz. Görüşmemizde ayrıca önümüzdeki dönemde açılacak fasıllar ve fasıllardaki açılış kriterlerinin karşılanmasına yönelik çalışmalarımızı da ele aldık.

Ayrıca, önümüzdeki döneme yönelik olarak AB ile yürüttüğümüz müzakere sürecinin ortak hedefinin üyelik olduğu ve bu konuda da bizim başka bir alternatif kabul edemeyeceğimizi her zaman ifade ettiğimiz gibi yine değerlendirdik.'' 

Barroso ile yaptığı görüşmede bazı uluslararası konuların da ele alındığını bildiren Erdoğan, bunların başında NABUCCO Projesi'nin geldiğini ve enerji faslında müzakerelerin başlamasını bu noktada önemsediklerini dile getirdi.

Türkiye'nin enerji stratejisinin önemli bir unsurunun Hazar, Orta Asya ve Orta Doğu enerji kaynaklarının kesintisiz bir şekilde ve çeşitlendirilmiş güzergahlardan dünya piyasalarına taşınması olduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

''Görüşmelerimizde Kıbrıs konusundaki görüşlerimizi de Sayın Barroso'ya etraflıca izah ettik. Teknik nitelikteki müzakere sürecimizle ilgisi bulunmayan siyası konuların karşımıza çıkartılmaması gerektiğinin altını çizdik. 

Birleşmiş Milletler zemininde, kapsamlı ve adil bir çözüme ulaşılması amacıyla geçmişte olduğu gibi şimdi de gereken çabayı gösterme azminde olduğumuzu bu vesileyle bir kez daha, her zaman bir adım önde olacağımızı yine ifade ettik. Ve BM nezdinde kapsamlı bir çözüme ulaşılması yönünde çalışmaların ivedilikle başlatılması ve 21 Mart sürecinin bu noktada önemli olduğunu vurguladık ve öyle zannediyorum ki Sayın Barroso ile aynı fikirde olduğunu memnuniyetle müşahede ettik.

Bu çerçevede, Kıbrıs Türk halkının tabii maruz kaldığı ve şu anda da Kuzey'den Güney'e geçişlerde Güney'de yaşanan bazı sıkıntıları değerlendirme fırsatımız oldu.

Görüşmede, uluslararası toplumun ortak düşmanı olan terörizm tehdidini ele aldık. Bu konuda da yine düşüncelerimizin örtüştüğünü görmenin mutluluğu içerisindeyim.'' 

 Başbakan Erdoğan, AB Komisyonu Başkanı Barroso'nun Türkiye ziyaretinin gerek Türkiye'nin AB sürecine yönelik, gerekse geleceğe yönelik önemli adımlara bir milat olmasını da temenni etti.

Açıklamaların ardından soruları yanıtlayan Başbakan Erdoğan, yabancı bir gazetecinin ''Anayasa'da parti kapatmayı zorlaştıran taslağı şimdilik askıya mı aldınız?'' şeklindeki sorusu üzerine, ''Şu anda süreç bütün yönleriyle ele alınmak suretiyle devam ediyor. Belli bir noktaya geldikten sonra eğer gerekirse böyle bir adım atılır. Ama gerekmediği takdirde de hukuki süreç aynen izlenecektir'' dedi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim