Elektronik Harita Gösterim Sisteminin (ECDIS)Zorunlu Olması Tartışılıyor

Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün Londra'da yapılmakta olan Seyir Güvenliği Alt Komitesi (NAV) 53. Dönem Toplantılarında gemilere ECDIS zorunluluğu tartışılıyor.

Hollanda'dan Keys Polderman başkanlığında toplanan Seyir Güvenliği Alt Komitesi, 53. Dönem toplantılarını IMO Genel Merkezi'nin tadilatının sürmesi nedeniyle Parlamento Binası'na yakın mesafedeki  Royal Horticultural Konferans Merkezinde gerçekleştiriyor.

Toplantılarda dün, 14. Gündem Maddesi olarak gemilerde Elektronik Harita Gösterim Sistemi (ECDIS) bulundurulmasının zorunlu hale getirilmesi tartışıldı.

ECDIS ile ilgili öneri, Danimarka, Finlandiya, Norveç ve İsveç tarafından ortak önergeyle yapılmıştı.

Bu ülkeler, ortak verdikleri önergede, Uluslararası Denizde Can Güvenliği Sözleşmesi'nin 5. Bölüm 19. Kural'ının değiştirilerek; Elektronik Harita Gösterim Sistemleri'nin gemilere kademeli olarak zorunlu kılınmasını öngördüler. Ülkeler, bu öngörülerine dayanak olarak yapmış oldukları Biçimsel Güvenlik Değerlendirmesi'ni gösterdiler. Buna göre, ECDIS bulundurulması zorunluluğunun gemilere şu aşamada getirilmesi öngörüldü:

  1. ECDIS 500 ve daha yukarı gross tonajdaki tüm yolcu gemilerine zorunlu tutulacak.
  2. ECDIS 500 ve daha yukarı gross tonajdaki yeni petrol tankerlerine zorunlu tutulacak.
  3. ECDIS, petrol tankerleri dışındaki tüm yeni inşa yük gemilerine 3000 Gross tonaj ve daha yukarıda iseler zorunlu tutulacak.
  4.  ECDIS Mevcut petrol tankerlerinden 3000 Gross Tonaj ve daha yukarıdakilere zorunlu tutulacak.
  5. ECDIS; petrol tankeri dışındaki mevcut yük gemilerinden 10000 Gross tonaj ve daha yukarıda olanlara zorunlu tutulacak.
  6. 10000 gross tonajın altındaki tankerlere ve 50 bin gross tonajın altındaki yük gemilerine eğer bu kuralların yürürlüğe girmesinden itibaren 2 yıl içerisinde servis dışına çıkacaklarsa 2 yıl için muafiyet verilebilecek.

ECDIS ile ilgili sorun, bütün deniz alanlarının elektronik haritalarının çıkarılmış olmaması olarak gösteriliyor. Seyir Güvenliği Alt Komitesi çalışmalarına katılan ülkelerden birçoğu  bu nedenle ECDIS'in henüz zorunlu kılınmaya hazır birsistem olmadığını ileri sürüyorlar.

Finlandiya, Norveç, İsveç ve Finlandiya tarafından gerçekleştirilen FSA çalışmasına göre dünya üzerinde seyre elverişli deniz alanlarının %84-96 oranında elektronik harita sistemine geçirildiği bu oranın yakın gelecekte %87-98 olacağı belirtiliyor.

Aynı çalışmada ECDIS konulmasıyla en sık kullanılan rotalarda karaya oturmaların %11-38 oranında azaltılabileceği ve ECDIS'in kullanımının ekonomik olarak verimli olacağı çünkü kullanılmamasından oluşan zararların çok daha büyük olduğu belirtildi.

Ancak yine de NAV Alt Komitesi ECDIS kullanımının zorunlu hale getirilmesini oldukça ihtiyatlı karşıladı. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu pek çok ülke, ECDIS'in yararlı bir donanım olduğu ancak gemilere zorunlu olması için eğitim konuları dahil pek çok eksiklik olduğunu dile getirdiler.

Bahama, Yunanistan, Cook Adaları, Marşal Adaları, Panama, Güney Afrika, Barbados, İran gibi ülkeler ECDIS'in gemilere zorunlu kılınmasına karşı çıkarken, Japonya, Brezilya, Danimarka, Japonya, Norveç, İsveç, Almanya, Kanada, Çin, Hollanda, Tayland, Filipinler gibi ülkeler ECDIS bulundurulmasını zorunlu kılınmasının tarafında görüş belirten ülkeler oldular.

Bitirilme tarihi 2008 olan ECDIS çalışmasında karar 2008 yılında yapılacak olan 54. NAV Alt Komitesi Toplantısına ertelendi.

DenizHaber.Com

 

Editör: TE Bilişim