COSTA CONCORDIA KAZASI, IMO’YA HANGİ KURALI DEĞİŞTİRTTİ?

Denize indirildiği 2006 senesinde tarihinin en büyük İtalyan yolcu gemisi olan Costa Concordia, 13 Ocak 2012 tarihinde İtalya’nın Civitavecchia Limanı‘ndan ayrıldıktan yaklaşık iki (2) saat sonra İtalya’nın Toskana kıyılarındaki Giglio Adası‘nda karaya oturarak 32 kişinin yaşamını kaybetmesine sebep oldu.

Uluslararası Denizcilik Örgütü (International Maritime Organization  – IMO) Genel Sekreteri Koji Sekimuzu Eylül ayında, Londra’da düzenlenen Uluslararası Deniz Ticaret Odası (International Chamber of Shipping - ICS) Konferansı’nın açılış konuşmasında Costa Concordia kazasının Kasım ayında düzenlenecek IMO Deniz Güvenliği Komitesi (IMO’s Maritime Safety Committee) toplantısında ele alınacağını bildirmişti.

26  – 30 Kasım 2012 tarihleri arasında, IMO’nun Londra’da bulunan merkezinde düzenlenen 91. toplantı sonucunda uluslararası geçerlilik taşıyan SOLAS (Safety of Life at Sea  – Denizde Can Güvenliği) Konvensiyonu‘nda önemli bir değişiklik yapılmasına karar verildi.

Sefer süresi 24 saatten fazla olan yolcu gemilerinde, limandan ayrıldıktan sonra ilk 24 saat içerisinde düzenlenmesi gereken Gemi Terk Role Talimi‘nin, artık limandan ayrılmadan önce ya da ayrıldıktan hemen sonra düzenlenmesi gerekecek.

İlgili kural en geç 2014 yılı sonunda yürürlüğe girecek.

Editör: TE Bilişim