Atina’da şok göçmen raporu

Yorgo KIRBAKİ / ATİNA

Yunan sahil güvenliğinin kaçak göçmenlere yaptığı işkenceleri anlatan rapor üzerine hükümet soruşturma başlattı.

AB’ye gönderilen rapor, dayak yiyen, kayalıklarda terk edilen kurbanların ifadelerine dayanıyor.

ULUSLARARASI "Pro Asyl" örgütünün, Yunan sahil güvenlik kuvvetlerinin Meriç nehri ya da Ege’de yakalanan kaçak göçmenlere yaptıkları işkenceleri içeren raporu Atina’da şok yarattı. İnsan hakları için çalışan Yunanlı ve Alman avukatların derledikleri, 100’den fazla kaçak göçmenin ifadelerini içeren rapor üzerine Yunan hükümeti, özellikle Sakız ve Midili adasında ihbar edilen işkence iddiaları için soruşturma açtı. Dışişleri bakanı Dora Bakoyani, Yunanistan’ın artık daha fazla göçmen mülteci barındırmaya dayanamayacağını söyledi.

AB ve Avrupa Konseyi’ne gönderilen raporda, sahil güvenlik kuvvetlerinin Ege’de Yunan karasularına giren kaçak göçmen teknelerini durdurup Türk sahillerine doğru geri çevirmeye çalıştıkları, bazı göçmenlerin kayalıklara çıkarılıp kaderlerine terk edildikleri, adalara getirilenlerin insan onurunu ayaklar altına alan muamele gördükleri ve pek çok işkence vakası yaşandığı vurgulandı. Göçmenlerin raporda yeralan ifadelerinden bazıları şöyle:

POŞETLİ İŞKENCE

Sandaldan tekneye çıkar çıkmaz kafama demirle vurmaya başladılar. Diz çöktürüp kafamı su dolu bir kovaya soktular. Hangi tekne ile geldiğimi soruyorlardı. Nefes alamıyordum. Sonra bir poşet torbayı kafama geçirdiler ve uçlarını boynumda sıkmaya başladılar

ÜSTÜMÜZE OTURDULAR

22 kişiydik. Sahil güvenlik teknesine çıkan ilk göçmeni dövmeye başladılar. Korkumuzdan sandaldan denize atladık. Bizi sudan çıkardılar ve feci dayak yedik. Kaburga kemiğim kırıldı. Yere yatmamızı istediler. Sonra da üstümüze oturdular. Havaya ateş ediyorlardı. Sıcak namluları da sırtımızda gezdiriyorlardı.

Hürriyet

Editör: TE Bilişim