AB'den 'Limanlar Rumlar'a açýlsýn'baskýsý  
 
AB Komisyonu, iki mahkeme kararýný emsal gösteriyor

AB, Türkiye'nin karþý deklarasyonuna bugün son þekli verecek.Gümrük Birliði Ek Protokolü'nü imzalayan ancak yayýmladýðý deklarasyonla Güney Kýbrýs'ý tanýmadýðýný bildiren Türkiye, havaalanlarý ile limanlarýný Rumlara açmasý için AB'nin ýsrarýyla karþý karþýya.

AB diþiþleri bakanlarýnýn geçen hafta Türkiye'nin müzakere belgesi ve karþi deklarasyonunu tartiþti. Karþi deklarasyon Türk hava sahasi ve limanlarinin Rum Kesimi'ne açilmasi gerektigi vurgulandi.

Meatne son þekil ise bgün AB Daimi temsilcileri toplantisinda verilecek. AB, 1 yil içinde Rumlara uygulana ambargonun kaldirilmasini ve ek protokolün yürürlüge girmesini istiyor. AB, 8 maddelik bir deklarasyonda anlaþti.

Gümrük Birliði Ek Protokolü'nü imzalayan ancak yayýmladýðý deklarasyonla Güney Kýbrýs'ý tanýmadýðýný bildiren Türkiye, havaalanlarý ile limanlarýný Rumlara açmasý için AB'nin ýsrarýyla karþý Betpark karþýya.

2 mahkeme kararý

AB Komisyonu, Türkiye'nin havaalanlarýyla limanlarýný Rumlara açmasý için iki mahkeme kararýný emsal gösteriyor.Bunlardan biri 16 mart 1983'te Avusturya'nýn Ýtalya'nýn transit mallarýna vergi koymasýyla ilgili ihtilaf, diðeri de 9 aralýk 1997'de komisyonun Fransa aleyhine açtýðý davada alýnan karar.

Bu davada komisyon Fransýz çiftçilerin ithal mallarý engellemesine Fransa'nýn engel olmadýðý suçlamasýyla dava açmýþ ve kazanmýþtý. Bu karar Ýspanya ve Ýngiltere tarafýndan da desteklenmiþti.

Lüksemburg'daki Avrupa Birliði Adalet Divaný, her iki olayda da mallarýn serbest dolaþýmýnýn hiçbir þekilde ve gerekçe ile engellenemeyeceði kararýný verdi.AB Komisyonu þimdi bu iki kararý Türkiye'nin önüne koyarak, hukuki açýdan limanlarýyla havaalanlarýný Rumlara açmasý gerektiðini savunuyor.

Buna karþýlýk Türkiye ihtilafýn hukuki temelde ele alýnmasýna karþý çýkmayacak. Diðer bir deyiþle AB Komisyonu'nun, mahkeme kararlarýnýn netleþtirilmesi amacýyla Divan'a gitmesi halinde Türkiye muhalefet etmeyecek. Mahkeme sürecinin iki yýl sürebileceði belirtiliyor.

(Ajanslar)

Editör: TE Bilişim