AB Komisyonu'nun toplam 259 milyon Euro olarak öngörülen KKTC'ye mali yardım paketinin 38,1 milyon Euro'luk ilk dilimini yarın serbest bırakması bekleniyor.

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in basın sözcüsü Noora Hayrinen, üye devletlerce onaylanan mali yardımın ilk diliminin yarınki komisyon toplantısında büyük ihtimalle serbest bırakılacağını doğrulayarak, toplam 259 milyon Euro'dan geriye kalan miktar için de çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Hayrinen, KKTC'nin sosyal ve ekonomik açıdan kalkındırılmasını hedefleyen mali yardımın, su dağıtımı, kanalizasyon, ulaşım, telekomünikasyon ve çevrenin korunması gibi projelerle eğitim dahil olmak üzere AB müktesebatına uyum çalışmalarında kullandırılacağını belirtti.

AB Komisyonu, KKTC'ye mali yardımın ikinci ve son dilimini de 197 milyon 550 bin Euro olarak yıl sonundan önce ve muhtemelen kasım ayı sonunda serbest bırakacak. Aksi takdirde 2006 bütçe dönemine yetişmeyecek olan yardımın tekrar çıkarılması gerekecek.

Annan planına "evet" oyu veren KKTC için üye devletlerin talebiyle AB Komisyonu tarafından 2004 yılında hazırlanan toplam 259 milyon Euro'luk mali yardım paketinin kalan 23,3 milyon euro'su da KKTC'deki AB ofisinin ve projelerin giderleri için ayrılıyor.

Diplomatik kaynaklar, AB üyeliğinin ardından KKTC'ye mali yardımın onaylanmasını engellemek için sürekli çaba gösteren Kıbrıs Rum kesiminin uygulama konusunda da engel çıkarabileceğine dikkat çekiyorlar.

Rum kesiminin bu kapsamda mülkiyet sorununu öne sürmesi ve yardımın yönlendirileceği projelerin adanın bütününe yönelik olmasını talep etmesi bekleniyor.

Ayrıca tek kalemde 5 milyon avroyu aşan harcamalarda (projelerde) üye devletlerin tekrar onayı gerekeceğinden Rum kesiminin bunu pazarlık unsuru haline getirmesi olası görülüyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim