İklim Değişikliğine Adaptasyon Hakkındaki Yeşil Kitap Yayımlandı

Avrupa Komisyonu, 29 Haziran 2007 tarihinde, hâlihazırda olan ve gelecekte oluşacak ısınmanın etkilerini azaltmak amacıyla, iklim değişikliğine adaptasyon hakkında bir Yeşil Kitap yayımlamıştır. Yeşil Kitap ile iklim değişikliği sebebiyle oluşan koşullara karşı eylemler geliştirme ve küresel ısınmanın insanlar, ekonomi ve çevre üzerindeki etkilerini azaltma amaçlanmıştır.

Yeşil Kitap’ta, iklim değişikliğinin, toplumun her kesimini etkileyeceğinden söz edilirken, ormancılık, tarım, balıkçılık, turizm ve kıyı bölgelerinin de bu etkilenen kesimler içinde olduğu bu bağlamda İklim Değişikliğine Adaptasyon Hakkındaki Yeşil Kitap’ın dört önceliği bulunduğu ifade edilmiştir. Bu öncelikler;

• Mevcut bilginin yeterli olduğu alanlarda, adaptasyona ilişkin stratejileri geliştirip erken safhada eyleme geçilmesi;
• Küresel düzeydeki adaptasyon gereksinimleri ile AB’nin dış ilişkilerinin bütünleştirilmesi ve dünya çapında yeni ortaklıklar oluşturulması;
• AB düzeyinde araştırma ve bilgi değişimi yoluyla adaptasyona yönelik bilgi eksikliklerinin giderilmesi; ve
• Eşgüdümlü eylem ve stratejilerin analiz edilmesine yönelik olarak, İklim Değişikliğine Adaptasyon ile ilgili bir Avrupa Danışma Heyeti’nin (European Advisory Group) kurulması şeklindedir.

Avrupa Komisyonu, söz konusu Yeşil Kitap ilgili tüm tarafların görüşlerini almak üzere ayrıca bir de kamu istişare süreci başlatmış olup 30 Kasım 2007 tarihinde son bulacak olan istişare sürecinden elde edilen katkılar ışığında Komisyon’un 2008 yılı sonunda bir Tebliğ yayımlanmasının öngörüldüğü ifade edilmiştir.

İklim Değişikline Adaptasyon Hakkındaki Yeşil Kitap’ın orijinal metnine ulaşmak için:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52007DC0354:EN:NOT   adresinden bilgi edinilebilmektedir.

Kaynak: Deniz Ticaret Odası Web Sitesi www.denizticaretodasi.org

Editör: TE Bilişim