Avrupa Komisyonu, enerji piyasasında rekabetin artırılması konusunda Avrupa Birliği (AB) üyelerini sert dille uyarmaya hazırlanıyor.

Komisyonun Rekabetten Sorumlu Üyesi Neelie Kroes bugün yapacağı bir konuşmada, sektörde kapsamlı bir yeniden yapılanmaya gidilmesini isteyecek. Kroes, yabancı basın organlarında dün yer alan konuşma metninde ayrıca, sektörle ilgili üye devletlerin getirdiği koşulların hafifletilmesi, uzun dönemli doğalgaz kontratlarına katı sınırlamalar getirilmesini ve sektör düzenleme organlarının yeniden yapılandırılması gibi adımların atılmasını istedi.

Kroes'ın bu konuşmayı bugün Lizbon'da düzenlenecek bir konferansta yapması bekleniyor. Kroes, "enerji alanında uygun tek bir pazarın" yaratılması için bazı adımlar atılmasının ve düzenleyici organların da "dişini göstermelerinin" gerektiğinin altını çizdi.

Komisyonun Kroes'ın tanımladığı gibi bir politika belirlemesi durumunda bunun, AB enerji sektöründeki büyük şirketleri olumsuz etkileyeceği ifade ediliyor. Bunlar arasında yer alan Alman EON ve RWE, Fransız EdF ve GdF gibi şirketler yer alıyor.

Bu şirketler, enerji tedariki ve altyapısının yanı sıra zaman zaman elektrik ve doğalgaz faaliyetlerini de bir arada götürüyorlar. Söz konusu şirketlerin pazardaki ağırlığının fazla olması rekabetle ilgili tartışmaları da beraberinde getiriyor. Komisyon da bu tarz eleştirileri karşılamak için önümüzdeki yıl sektörde kapsamlı reform öngören yasal bir düzenlemeyi gündeme getirmesi bekleniyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim