Denizcilik Müsteşarlığı’nın yaklaşık 2 milyon euroya mal olacak projesinini onaylayan Avrupa Birliği, Türk denizcilik eğitiminde öğretmen eğitimini finanse edecek.

Bir denizcilik üniversitesi, 9 fakülte ve yüksek okul, 8 meslek yüksek okulu ve 56 denizcilik lisesinin yanı sıra birkaç özel kurs Türkiye denizcilik sektörüne gemidamı yetiştiriyor.  Eğitimini sürdüren okulların büyük bölümü STCW’nin ön gördüğü teknik donanım ve eksikliklerin büyük kısmını gidermiş durumda. Ancak denizcilik okullarındaki deniz kökenli eğitimci sıkıntısı giderilemediği gibi yeni açılan her okula birlikte sıkıntı büyüyerek devam ediyor.

Denizcilik eğitiminde yaşanan sıkıntılardan bir diğeri de çeşitli simülatör cihazlarıyla donatılan denizcilik okullarında bu simülatörleri kullanabilecek eğitmenlerin bulunmayışı. Bu eksiklikleri gidermek isteyen T.C. Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı, 2010 yılını denizci eğitmenlerin eğitimi yılı olarak kabul etti.

Denizcilik Fakülte ve Yüksekokullarından oluşan Denizcilik Eğitimi Konseyi’nin yaptığı toplantılar sonucunda İdareye bildirdikleri değerlendiren Denizcilik Müsteşarlığı, ilk etap da simülatör eğitmenleri ve denizde emniyet kurslarının eğitmenlerine yönelik bu yıl çeşitli eğitimler düzenleyecek.

Acilen 100 eğitmene ihtiyaç var

Denizcilik Müsteşarlığı, ‘Türk Denizcilik Eğitimin Geliştirilmesi ve Eğitmenlerin Eğitimi’ başlığı altında, bir yıl sürecek ve yaklaşık 2 milyon Euro’ya mal olacak projeyi AB’ye kabul ettirmeyi başardı. Projeye bu yıl içinde başlanması planlanıyor. Müsteşarlık bu projeyle hem okullara destek olurken hem de okuldaki öğretmenlerin eğitimini STCW sözleşmesi kapsamında  yurtdışında belirlenen bir üniversite yoluyla desteklemiş olacak.  Bu proje kapsamında yurtdışından da eğitmenler gelerek denizcilik okullarında görev yapan öğretmenlere eğitim verecek. Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Dr. Özkan Poyraz’a göre Türkiye’nin en kısa zamanda 100 yeni denizcilik eğitmenini sisteme enjekte etme ihtiyacı var. Poyraz ”Bu olmadığı sürece projelerin ve deniz eğitiminin devam etmesi çok mantıklı görünmüyor, yürümez çünkü. Yüksek okullardaki öğretim elemanı sıkıntısı had safhada. İstanbul’daki okullar dahi eğitmen konusunda büyük sıkıntı yaşarken kırsal kesimdeki okulların bunu yürütmesi çok daha zor” diye konuşuyor.

Editör: TE Bilişim